Koeman is niet langer de ideale hoofdtrainer

Ronald Koeman moet vrezen voor zijn baan als trainer van PSV. Zijn ploeg stond vrijwel de hele competitie bovenaan, maar in het zicht van de landstitel raakte ze in verval. „Ik stop er zelf zeker niet mee.”

Ronald Koeman: „Ik voel me niet gesteund door de voorzitter.” Foto AP PSV trainer Ronald Koeman attends a press conference in the Philips Stadion in Eindhoven 02 April 2007 in advance of the Champions League match against Liverpool. AFP PHOTO VINCENT JANNINK ** NETHERLANDS OUT ** AFP

Eindhoven, 28 April. - De dagen van Ronald Koeman als trainer van PSV lijken geteld. De verstandhouding tussen de clubleiding, de trainer en de selectie is zo verslechterd dat zelfs met het veroveren van een landstitel de breuken niet meer gelijmd kunnen worden. De 44-jarige trainer liet gisteren in de aanloop naar het laatste competitieduel met Vitesse wel fijntjes weten dat hij niet uit eigen beweging zal opstappen. „Nee, ik stop er zelf zeker niet mee”, sprak Ronald Koeman op het trainingscomplex de Herdgang. „Daar beslist de clubleiding over. Ik zie wél een duidelijke stijgende lijn in dit elftal. Met dit team kunnen we echt de play-offs winnen. Daar ben ik nog steeds van overtuigd.”

De clubleiding van PSV lijkt na het dramatische sportieve verval de conclusie te gaan trekken dat Koeman niet langer de ideale hoofdtrainer is. Na de winterstop verspeelde de ploeg met negentien punten uit dertien wedstrijden zo goed als zeker de landstitel. Voorzitter Frits Schuitema deed er de afgelopen week niets aan om de oud-voetballer van onder meer Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord in bescherming te nemen. Sterker nog, hij zorgde – al dan niet bewust – met enkele opmerkingen in het Eindhovens Dagblad voor speculaties. Amper een half uur na het echec van afgelopen zondag in Utrecht liet Schuitema zich in de catacomben van Stadion Galgenwaard zich al kritisch uit. „We hebben het op een presenteerblaadje weggegeven”, stelde de voorzitter. Afgelopen woensdag weigerde Schuitema te bevestigen of Koeman het seizoen mag afmaken. „Ik ga daar wel vanuit, we kunnen nog steeds kampioen worden. Maar in voetbal is niets zeker, er kan van alles gebeuren. Je weet bijvoorbeeld niet hoe de wedstrijd tegen Vitesse zondag verloopt. We weten wat er leeft bij de spelers. Daar zijn we alert op.”

Koeman had afgelopen donderdag een persoonlijk onderhoud met de voorzitter van PSV. De coach, wiens contract nog tot medio 2008 doorloopt, eiste opheldering, maar kreeg die niet. Koeman gisteren na de training: „Ik heb in het gesprek met de voorzitter aangegeven dat ik enorm teleurgesteld ben over de wijze waarop hij heeft geantwoord op bepaalde vragen. Want daarmee laat je het in het luchtledige en laat je ruimte voor speculaties. Ik heb verder ook geen duidelijkheid gekregen. Ik voel me niet gesteund door de voorzitter. Dat heeft me teleurgesteld.”

Binnen de club is al enkele maanden kritiek op het functioneren van Koeman. Met name de manier waarop de oud-international communiceert, valt niet altijd even goed. Zo liet hij zich in de media een aantal keren badinerend uit over zijn spelers. Na de bekernederlaag tegen NAC zei Koeman bijvoorbeeld over de jonge verdediger Manuel Da Costa: „Bij de derde goal van NAC had hij nog een kop koffie kunnen nemen om te zien dat zijn tegenstander diep ging.” Op een vraag in het programma Studio Voetbal of Patrick Kluivert een aanwinst was gebleken, antwoordde Koeman: „Laat ik maar een slokje water nemen.”

Daarnaast vielen de vele publieke woordenwisselingen van Koeman met AZ-trainer Louis van Gaal en Ajax-coach Henk ten Cate niet goed.

Koeman haalde gisteren in felle bewoordingen uit naar enkele media die in zijn ogen „leugens” zouden hebben verspreid. „Ik heb allerlei zaken gelezen over de chemie met de spelers. De Zuid-Amerikaanse spelers zouden niet met mij door één deur kunnen. De trainer zou koel en zakelijk zijn, de trainingen steriel en mijn relatie met Jan Wouters zou moeizaam verlopen. Allemaal onzin. Daar herken ik mezelf absoluut niet in.”

Koeman heeft met Tonny Bruins Slot en Jan Wouters geen assistenten tot zijn beschikking die goed kunnen peilen wat er leeft binnen de spelersgroep. De coach was dan ook verrast toen de spitsen Jefferson Farfán en Patrick Kluivert de wissels tegen FC Utrecht openlijk bekritiseerden. Kluivert noemde het inbrengen van de jonge Género Zeefuik in De Telegraaf „diep triest”. Koeman was aanvankelijk zo kwaad dat hij de aanvaller uit de selectie wilde zetten. In overleg met de clubleiding werd echter besloten dat de speler een boete zou krijgen. Kluivert lachte er gisteren om. „Een boete omdat ik mijn mening heb geuit, pfff.”

Koeman probeerde een scenario te schetsen waarin hij als de grote winnaar uit de strijd zou komen. „Stel Ajax staat morgen 0-1 voor, wij met 3-0 en Excelsior maakt in de laatste minuut via de paal gelijk. Mag ik dan opeens wel blijven?” Schuitema gaf gisteren geen antwoord op die vraag. „Ik heb nu geen zin in kletsverhalen. Tot zondag.”