‘In mijn carrière kwamen er altijd banen bij’

Barclays-topmanager Frits Seegers voorspelt dat na de fusie met ABN Amro de nieuwe bank sterk groeit. In Groot-Brittannië, Brazilië, Spanje en Afrika zal de combinatie „ongelooflijk grote marktaandelen” verwerven.

Frits Seegers, hoofd van Barclays’ divisie voor particulieren en bedrijven, verheugt zich al op zijn verhuizing naar Amsterdam, wanneer de fusie met ABN Amro eenmaal beklonken is. „Ik ben een Ajax-fan”, zegt de man, die binnenkort vermoedelijk de scepter zwaait over ruim 180.000 werknemers wereldwijd. Zit de voetbalclub, gesponsord door ABN Amro, dus op rozen? „Ajax hoeft zich geen zorgen te maken”, zegt de bankier met een brede grijns.

Seegers (48) trad pas vorig jaar aan bij Barclays in Londen, na vele jaren in de VS en Azië te hebben gewerkt voor Citigroup. In Nederland heeft hij al ruim twintig jaar niet meer gewoond. Seegers spreekt een Engels, dat nu eens zijn Amerikaanse tijd en dan weer zijn Nederlandse achtergrond verraadt.

Hij bezit de reputatie van een keiharde werker, die niets over het hoofd ziet. Een harde manager, die mensen die niet aan zijn hoge normen voldoen, genadeloos aan de kant zet. Tegelijkertijd kan hij op de 31ste verdieping van het Barclays-gebouw in Londen met aanstekelijk enthousiasme vertellen over zijn programma voor microkredieten in Afrika.

Heeft u plannen voor besparingen en ontslagen bij ABN Amro?

„Als je naar mijn loopbaan kijkt, zie je dat ik waar ik ook gezeten heb, juist banen heb geschapen. Tegen de tijd dat ik een zaak verliet, werkten er meer mensen dan toen ik begon. De inkomsten stegen overal bovendien aanzienlijk. We moeten de bank na de fusie laten groeien. Het fusievoorstel dat nu op tafel ligt, richt zich daarop. Het gaat erom dat twee partijen samenwerken en van één plus één drie maken.”

Vullen de twee banken elkaar dan zo goed aan?

„In zeven zeer grote markten zullen we door deze deal een ongelooflijk groot marktaandeel krijgen. We zullen 2.000 vestigingen hebben in Brazilië, 2.000 in Groot-Brittannië, alles bijeen ruim 1.000 in Afrika, 500 in Spanje en 150 in Portugal. Er is een grote geldstroom tussen Brazilië, Spanje, Portugal, Angola en Mozambique. Dat is één cirkel waarin we zitten. Een andere cirkel is die tussen China en Afrika. China heeft handel ter waarde van 100 miljard dollar per jaar met Afrika, vooral in grondstoffen. Als je een fractie daarvan bemachtigt, doe je al prachtige zaken. In de meeste Afrikaanse landen heeft Barclays een marktaandeel van tussen de 20 en 30 procent. ABN Amro heeft verschillende takken in China. We zitten aan beide kanten. Ik denk dat de twee banken het samen buitengewoon goed zullen doen.”

In hoeverre zal ABN Amro in zijn huidige vorm blijven bestaan?

„Barclays heeft op het moment geen eigen filialen voor consumenten in Nederland. Het enige wat we bij een fusie hebben zijn de ABN Amro-kantoren. We zijn niet van plan die te veranderen. We zullen wel meer diensten en producten aanbieden. Die kantoren zullen heel tevreden zijn, want ze krijgen de beschikking over een veel groter netwerk. Ik wil de filiaalmanagers in verschillende landen ook met elkaar in contact brengen. De filiaalmanager vormt het hart van de bank, want hij of zij heeft contact met de klanten. Zij staan in de frontlijn.”

De plotselinge verkoop van ABN Amro’s Amerikaanse dochter LaSalle verraste vriend en vijand. Wanneer hoorde u er over?

„Intelligente mensen kwamen tot dezelfde conclusie. Kijk, wij daten met ABN Amro. Zij besloten te doen wat ze deden. Het is een onafhankelijk bedrijf.”

Maar u steunt de stap van harte?

„Ik ga niet precies in op de vraag wie wat steunde. We denken er het zelfde over. Bij elke fusie heb je dat. We hebben een droom om te groeien, exponentieel zelfs. Vergelijk dat met het consortium dat ABN Amro helemaal wil ontleden en afbreken.”

De VEB heeft gedreigd naar de rechter te stappen over de verkoop van LaSalle. Bent u bezorgd?

„We hebben heel competente rechters in Nederland. We moeten het maar aan hen overlaten.”

Is ABN Amro echt de ideale partner voor Barclays?

„Ik heb veel fusies meegemaakt en beschik over veel ervaring met de integratie van bedrijven in verschillende landen. Wat me opviel bij alle discussies was het enthousiasme van beide partijen, de deskundigheid en de nadruk op kwaliteit. Bij elke analyse vroegen we ons af: profiteert de klant ervan, kunnen we hier een één-plus-één-is-drie situatie van maken? Neem het kantoor in Singapore, waar we een datacentrum hebben. Toevallig ontdekten we dat ABN Amro in het zelfde gebouw ook een kantoor heeft. Het is volstrekt logisch die te combineren. Zo hebben we alles bekeken. ABN Amro’s betalingssysteem bijvoorbeeld is van wereldklasse en we zouden dat snel ook willen overnemen voor onze kant van het bedrijf.”

Er is kritiek in Groot-Brittannië op de vestiging van het hoofdkwartier in Amsterdam. Zou Londen, het financiële hart van Europa niet logischer zijn?

„We zijn daar bloedserieus over. Het is als met een huwelijk. Bij een fusie wil je je partner goed leren kennen en in hetzelfde huis wonen. De investeringsbank blijft weliswaar in Londen, maar we willen onze Nederlandse partners leren kennen. Naar Londen is het bovendien maar een uur vliegen."

    • Floris van Straaten