Hiphopper wil geen ‘ho’ meer horen

In elke raptekst kom je ze wel tegen: de woorden nigger, bitch en ho (hoer). Maar als het aan hiphopmagnaat Russell Simmons ligt, worden deze „seksistische” en „racistische” woorden verbannen.

Vorige week riep de oprichter van het legendarische label Def Jam de invloedrijkste mensen uit de hiphopscene bijeen om de zaak te bespreken. Tijdens die bespreking riep hij de hiphopindustrie op om deze „extreme scheldwoorden” vrijwillig te verwijderen of met een bliepje te overstemmen. Ook stelde hij voor een waakhond voor hiphopteksten en -beelden in te stellen.

Tegen de Britse zender BBC verklaarde hij na afloop dat het „niet om censuur gaat”. Simmons: „Onze gesprekken gaan over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de industrie om in teksten en beelden vrijwillig respect te tonen voor Afro-Amerikanen en andere gekleurde mensen, Afro-Amerikaanse vrouwen en alle andere vrouwen.”

Def Jam werd in 1984 opgericht door Simmons en zijn vriend Rick Rubin, in een slaapzaal van de universiteit van New York. Het label heeft muziek uitgebracht van LL Cool J, Public Enemy, Run DMC en de Beastie Boys – stuk voor stuk artiesten wier cd’s regelmatig op last van de Recording Industry Association of America met Parental Advisory-stickers zijn beplakt.

De discussie rond expliciete teksten en censuur is in de Verenigde Staten opgelaaid sinds radio dj Don Imus begin deze maand werd ontslagen omdat hij in zijn populaire talkshow de dames van het Rutgers University basketbalteam „nappy-headed hos” (hoeren met kroeshaar) had genoemd.