Groei economie in de VS valt tegen

De Amerikaanse economie is het afgelopen kwartaal met 1,3 procent gegroeid. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om een voorlopig cijfer. De groei van ’s werelds grootste economie in de afgelopen maanden is kleiner dan de gemiddelde verwachting onder economen. In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten nog met 2,5 procent.

De Amerikaanse economie stagneert sinds eind vorig jaar door onder meer een afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt. Steeds meer Amerikanen kunnen hun hypotheek niet meer aflossen, waardoor enkele verstrekkers van kredieten in problemen zijn geraakt.

Gisteren liet de raad van bestuur van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Freddie Mac weten dat de neergang van de huizenmarkt nog niet zijn bodem heeft bereikt. Het aantal huizenkopers bereikte vorig jaar zijn hoogtepunt en de rentetarieven voor hen zullen de komende jaren oplopen, vertelde bestuursvoorzitter Richard F. Syron tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press.

„Ik denk niet dat we het dieptepunt al hebben gezien”, zei Syron. De huizenbezitters die op het hoogtepunt van de woningmarkt hebben gekocht, hebben volgens hem ook de meeste risico’s genomen, om de huizen te kunnen betalen. Bij financiële problemen kunnen ze nog makkelijk nieuwe leningen afsluiten met ongunstiger voorwaarden, zoals een extra hoge rente. Als het mis gaat, moeten deze huizenbezitters hun bezit verkopen. Extra tegenvaller is dat de prijzen van hun huizen in de tussenliggende periode in waarde kunnen zijn gedaald.

De grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, Fannie Mae, is bezig met de ontwikkeling van speciale hypotheken die de huidige riskante leningen kunnen vervangen. Vanaf komende zomer komen deze leningen beschikbaar. Cruciaal element hierin is dat die leningen enkele jaren later hun vaste lage rentepercentage hoeven inruilen voor een flexibele rente, die in veel gevallen hoger kan zijn.

Syron zei eerder in een toespraak dat dit slechts een tijdelijke en beperkte verlichting kan geven van de problemen. Hij waarschuwde ervoor dat velen er te veel op vertrouwen dat de financiële sector voldoende oplossingen zouden bieden. Hij merkte op dat beleidsmakers vaker woningbouw zouden moeten toestaan op goedkopere grond. Daardoor worden huizen voor de lagere inkomens makkelijker betaalbaar.