Grappen in plaats van clips: The Box wordt Comedy Central

Clipzender The Box verandert in Comedy Central, een humorzender die in Amerika vooral mannelijke en jonge kijkers trekt. Dirk Limburg vertelt over de programmering van Comedy Central en sprak met Jon Stewart van de populaire ‘The Daily Show’

NIEUWS MET HUMOR: Jon Stewart Foto MTV Benelux MTV Benelux

Veel grappen over Nederland hoeven we van Jon Stewart niet te verwachten. Hij denkt dat ons nationale bier Tuborg heet en dat de onze vrouwen willig zijn als de Scandinavische. Hij heeft trouwens zijn handen vol aan Amerika, zegt Stewart die zijn standpunten anti-Irak en anti-Bush niet verbergt. De Verenigde Staten smeken erom in de gaten gehouden te worden, en dat doet hij in zijn mix van nieuws, komedie en satire. Stewarts The Daily Show wordt vanaf volgende week vrijdag op Comedy Central uitgezonden. De presentator wilde voor zijn aanstaande Nederlandse kijkers wel even een paar vragen beantwoorden.

Gaat u iets extra’s doen voor het internationale publiek?

„We hebben amper tijd voor onze dagelijkse Amerikaanse show. Je moet ondergedompeld zijn in een politiek systeem om daar met enige subtiliteit iets over te kunnen beweren.”

Zult u Bush missen na de verkiezingen volgend jaar?

„In één woord: nee! Zijn vertrek laat heus geen gat in mijn programma, want de absurditeit zal niet eindigen met George Bush. Ik word ook moe van het steeds weer ontleden van zijn propagandaspelletjes. Ik verlang naar een nieuwe regering om te zien hoe zij dat doen.”

Bij de vorige verkiezingen was u met uw jonge, moeilijk bereikbare kijkersgroep een factor in de campagnes.

„Niet echt. Onze invloed wordt enorm overschat. Als we werkelijk invloed hadden gehad, hadden we nu een andere president. We zijn een soort hoofdartikel in cartoonvorm aan het einde van een drukke dag.”

Is het moeilijk om de balans te houden tussen absurde items en onderwerpen met een serieuze ondertoon?

„Absoluut. Dat is de sleutel tot de show. Net zoals muziek is komedie eigenlijk heel teer. Kleine veranderingen in het ritme kunnen iets grappigs vervelend maken. Een lettergreep te veel, een verkeerde invalshoek kan fataal zijn. Het programma is gebaseerd op onderwerpen die niet noodzakelijk grappig zijn en de bijbehorend emoties, zoals woede, zijn dat evenmin.”

Hoeveel tijd besteedt u zelf aan nieuws?

„Veel te veel voor de gezondheid van mijn ziel. Ik spendeer mijn dagen met nieuws consumeren en uitkiezen wat we in de show gaan doen. ’s Morgens eten we het nieuws, ’s middag verteren we het al schrijvend en hopelijk zie je ’s avond de snippertjes wijsheid die dat oplevert.”

Veel medewerkers van uw show hebben nu eigen programma’s op Comedy Central of andere zenders. Is dat een probleem?

„We nemen voortaan mensen met veel minder talent. Dat maakt het makkelijker ons team bij elkaar te houden.”

Overweegt u wel eens over te stappen van Comedy Central naar een van de grote zenders, misschien als opvolger van David Letterman?

„Zulke roem en rijkdom interesseren me niet. Dat Comedy Central een kleine zender is, maakt ons werk niet minder. Ze zorgen dat we kunnen maken wat we willen. Ze beschermen ons tegen bemoeienis van mensen die ons provocatief vinden. Ik weet niet zo zeker of andere zenders dat ook zouden doen. Ons land zit vol actiegroepen. Hun gevoel voor humor gaat net zo ver als hun ideologie. Dan schrijven ze dat ze fan waren van The Daily Show tot we die ene grap maakten. Nu eisen ze dat onze sponsors ermee stoppen. Dat gebeurt voortdurend. Bovendien hoef je tegenwoordig niet meer op een groot netwerk te zitten om mensen te bereiken.”

Het kan ook via YouTube bedoelt u?

„Ja, al mogen we daar niet meer vertoond worden, geloof ik. Wat mij betreft: hoe meer het programma te zien is, des te beter. Daar doen we het voor. Maar ik begrijp dat Comedy Central ook een bedrijf is en dat ik mijn programma kan maken zolang bierbrouwers er Budweiser op kunnen verkopen, of Heineken.”

Moeten de Nederlanders vertrekken uit Afghanistan?

„Laat ze eerst maar eens duidelijk maken dat ze er zijn. En daarna moeten ze vertrekken.”

Grappen zonder piepjes

Clipzender The Box wordt omgevormd tot Comedy Central, een kanaal dat zich met humor richt op de mannelijke kijker van 20 tot 34 jaar. „Maar we denken ook oudere mensen tot 49 jaar te kunnen boeien", zegt Maurice Hols die verantwoordelijk is voor de programmering van MTV en Comedy Central in Nederland.

Omdat verzoekclipzender The Box volgens Hols geen bestaansrecht meer heeft, bedacht MTV Benelux dat Comedy Central een goed alternatief zou zijn. Net als MTV is het Amerikaanse kanaal een dochter van Viacom. In Amerika is de zender al sinds jaren een succes. Niet dat er gigantische aantallen naar kijken – het spraakmakende The Daily Show van Jon Stewart trekt op topdagen 3,5 miljoen kijkers – maar ze zijn wel mannelijk en jong en dus commercieel interessant. Lokale filialen die Comedy Central recent in Polen en Duitsland startte, zijn volgens Hols een succes.

Bij de start op 30 april wordt de theatershow Zwarte Hond van cabaretier Leon van der Zanden uitgezonden. Het enige andere ‘Nederlandse’ programma is Badly Dubbed Porn, waarin Nederlanders teksten maken bij oude pornofilmpjes. In de loop van de zomer moet er meer lokale stand-up en cabaret komen. Hols wil zelfs kijken of op termijn een Nederlandse versie van The Daily Show haalbaar is. Hij gaat ook met adverteerders praten over ‘branded content’, zoals Heineken eerder het programma SixPack financierde.

In de eerste publiciteit legt de zender veel nadruk op Jon Stewarts The Daily Show. Voorlopig gaat het om de wekelijkse compilatie Global Edition die ook al op CNN te zien is. „De dagelijkse afleveringen zijn te moeilijk voor wie niet alle Amerikaanse nieuwsachtergronden kent", zegt Hols. „Maar in de aanloop naar de presidentsverkiezingen gaan we misschien wel dagelijks uitzenden." Dat zou naast de ondertitels echte winst zijn. Ook verwacht Hols dat er geen krachttermen weggepiept zullen worden zoals CNN dat vaak doet.

De nieuwe zender beschikt over veel programma’s van de Amerikaanse moeder. Daarnaast zijn er series gekocht bij andere zenders. Vooral van Britse humor verwacht Hols veel. Zoals Teachers van Channel 4 dat vandaag begint. Het gaat over bijna-dertigers die lesgeven op een niet al te beste school ergens in Engeland. Ongeïnteresseerde leerlingen, uitgebluste collega’s en vrij veel seks. Afleveringen duren vijftig minuten en zijn niet alleen om te lachen.

De Amerikaanse versie van The Office is een van de hoogtepunten in de programmering. Verder zijn er nieuwe afleveringen van de subversieve tekenfilmserie South Park. Nieuw zijn wel Dog Bites Man, een absurde variant op het NCRV-programma, en recente afleveringen van het aloude Saturday Night Live.

www.comedycentral.nl