Gemeenten achter uitvoering beleid van pardonregeling

Den Haag, 28 april. De ministerraad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn akkoord met de hoofdlijnen van de pardonregeling voor voormalig asielzoekers die door staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) is voorgesteld. Albayrak moest gisteravond tot laat onderhandelen met de gemeenten om een akkoord te bereiken over financiering (55 miljoen euro) van de regeling. De gemeenten vragen al jaren om een oplossing voor langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers. In ruil voor het pardon hebben de gemeenten nu beloofd geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer op te vangen. Zij worden ook verantwoordelijk voor de opvangen en inburgering van mensen die onder de pardonregeling gaan vallen. Voor de verdere uitwerking van de regeling heeft Albayrak volgens een woordvoerder nog enkele weken nodig.