Geen goedkeuring opvolger van Vioxx

TRENTON, 28 April. De Amerikaanse autoriteit voor voeding en geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA), heeft gisteren een verzoek afgewezen voor het op de markt brengen van een opvolger van het medicijn Vioxx van de Amerikaanse farmaciegigant Merck. De opvolger van Vioxx, genaamd Arcoxia, is een ontstekingsremmer die de kans op maagbloedingen en hartklachten zou verminderen in vergelijking met concurrerende geneesmiddelen. Merck werd in 2004 gedwongen Vioxx van de markt te halen, nadat onderzoek uitwees dat dit medicijn de kans op hartaanvallen en beroertes zou verdubbelen. Daarna kreeg Merck 27.000 schadeclaims. Arcoxia is al te koop in 63 landen. In een verklaring zei Merck ”teleurgesteld” te zijn door de beslissing van de FDA. Het aandeel Merck sloot gisteren ruim 1 procent lager, bij een licht stijgend index van de Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones.