Debat over dodelijke fouten

In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks 1.735 patiënten door fouten van artsen en ander medisch personeel. Dat is 4,1 procent van alle patiënten die in ziekenhuizen overlijden. Ook lopen 30.000 patiënten, ongeveer twee op de honderd, er vermijdbare schade op, blijkt uit onderzoek. Bericht in NRC Handelsblad, 25 april Nederland - Assen - ( Drenthe ) - 31-05-2005 WZA ziekenhuis afdeling A 1 Mevr. Jane Elzinga-Cazemier aan het infuus. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks 1.735 patiënten door fouten van artsen en ander medisch personeel. Dat is 4,1 procent van alle patiënten die in

ziekenhuizen overlijden. Ook lopen 30.000 patiënten, ongeveer twee op de honderd, er vermijdbare schade op, blijkt uit onderzoek.

Bericht in NRC Handelsblad, 25 april

Ook auto’s worden veiliger – niemand accepteert meer dat zijn auto het niet doet. Hetzelfde geldt voor de zorg. Wat twintig jaar geleden goed genoeg was, is dat nu niet meer.

Bestuursvoorzitter Rob Dillman van het Zaans medisch centrum in NRC Handelsblad, 25 april

Als je een katheter in een bloedvat schiet is de kans op een vaatbloeding bij een dikke patiënt nu eenmaal groter dan bij een dunne patiënt.

De voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Pieter Vierhout in NRC Handelsblad, 25 april

Weten dat je kind overleden is, terwijl het niet had

gehoeven, is echt de ergste emotie die je kan meemaken.

De artsen zagen over het hoofd dat voedsel en maagzuur in zijn longen lekten, waardoor zijn longen beschadigd

raakten en hij overleed. Er ging van alles mis. Dimitri kreeg de verkeerde medicijnen en werd zestien keer overgeplaatst.

Ingrid van der Bogt, moeder van de overleden Dimitri in

de Volkskrant, 26 april

Medische dossiers worden vaak pas na heel lang zeuren

verstrekt en vaak zijn er overduidelijk dingen in veranderd. Ziekenhuizen zijn als de dood om fouten toe te geven, uit angst dat ze een procedure aan hun broek krijgen.

De voorzitter van de Europese en de Nederlandse Vereniging voor Slachtoffers van Iatrogene Nalatigheid Sophie Hankes in Het Parool, 26 april