Bangmakers presenteren cijfers op een rare manier

Volgens hoogleraar Van den Berg moeten alle vrouwen die werkzaam zijn in de horeca met betaald verlof worden gezonden zodra en zolang ze zwanger zijn, borstvoeding geven of vruchtbaarheidsproblemen hebben. Op kosten van de horeca uiteraard (Opiniepagina, 19 april). Een zot voorstel.

Van den Berg probeert zijn lezers te overtuigen door hen met statistische gegevens om de oren te slaan. Als u besluit om voortaan niet eenmaal maar tweemaal per jaar naar uw vakantiebestemming te vliegen, dan verhoogt u de kans om te overlijden als gevolg van een vliegtuigongeluk met honderd procent. Bent u nu bang geworden? Nee, want u weet dat u, ondanks het verdubbelde risico, geen noemenswaardig risico loopt. Deze manier van het presenteren van cijfers (`u loopt x procent meer kans op ziekte y als u z wel/niet gebruikt`) is erg in zwang bij de bangmakers.