Bach Drie klavierconcerten

Bach Drie klavierconcerten Quintone Q 06001 *****

BachDrie klavierconcerten Quintone Q 06001

De klavierspeler Pieter-Jan Belder demonstreert de ontwikkeling van het klavierconcert in de achttiende eeuw met drie concerten van drie Bachs: vader Johann Sebastian, zoon Carl Friedrich Emanuel en zoon Johann Christian. Belder bespeelt een klavecimbel, een orgel en een pianoforte, naast de klarinet de belangrijkste instrumentale uitvinding uit die tijd.

Nog belangrijker dan de musicologisch-historische verantwoording is het bijzonder animerende musiceren van Belder en Musica Amphion met concertmeester Rémy Baudet, ook violist bij het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Gelders orkest. Alles klinkt zó vitaal en spannend, alsof de hele vaak zo suf lijkende eeuw opmarcheerde naar de Sturm und Drang. Luister naar Bachs Concert voor klavecimbel en strijkers BWV 1052 met die donkere drive, een prima basis voor het klavecimbelgepingel dat zó dicht wordt dat de strijkers zich maar eens koest houden. De aansprekendste barok-cd die ik in lange tijd hoorde.

KASPER JANSEN