`Auto-euthanasie is vaker aan de orde`

Rotterdam, 28 april. Zelf euthanasie plegen, in overleg met de naasten en zonder levensbeëindiging door een arts, komt in Nederland vaker voor dan euthanasie. Dat meldt psychiater Boudewijn Chabot in een onderzoek waarop hij over ruim een week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Chabot spreekt van auto-euthanasie. Het gaat om mensen die, in overleg met hun naaste omgeving, bijvoorbeeld vasten tot de dood erop volgt of een overdosis slaapmiddelen nemen. Chabots onderzoek verschijnt binnenkort in boekvorm. Het dagblad Trouw meldt vandaag dat volgens de onderzoeker naar schatting 4.400 mensen per jaar op deze wijze hun leven beëindigen. In de helft van de gevallen zou het gaan om mensen die om euthanasie hadden gevraagd bij een huisarts, die daar geen medewerking aan wilde verlenen.