Amsteldorp

Naast de voordeur van nummer 110 hangt een bordje waarop een vervaarlijk kijkende pitbull is afgebeeld, met de tekst ‘Ik heb maar 5 seconden nodig’. Bij de buren op 108 hangt een beschilderde dakpan met een elfje erop. Dat past beter bij de straat, want de Fahrenheitstraat oogt vriendelijk. Vooral in het voorjaar, als de sering, de blauwe regen, de prunus en de ribes allemaal tegelijk bloeien.

Achter de dijk, aan het eind van de straat, zwemmen in de Weespertrekvaart trotse eendenmoeders met donzige kuikens achter zich aan. Het is hier net een dorp, maar dan wel een met het Amstelstation op loopafstand.

De Fahrenheitstraat is een van de oudste straten in Amsteldorp, of de Wetbuurt, zoals de bewoners de wijk noemen. De oudste huizen, waaronder 74, werden gebouwd in 1918. Achter de Fahrenheitstraat liggen straten die in de jaren vijftig aangelegd zijn. De boerderijen die hier stonden, moesten wijken voor woningen voor Indonesiërs en Nederlanders die terugkeerden uit de Oost.

Het benedenhuis op 74 had twee kamers, maar is verbouwd tot studio. Met een ruime badkamer en een tuintje voor en achter. Het bovenhuis, met een aparte entree, heeft een lichte woonkamer met open keuken. Het balkonnetje achter kijkt uit op een plantsoen. Op de tweede verdieping zijn twee slaapkamers, een badkamer met bad en douche, en een berging.

De eigenaar, de Algemene Woningbouwvereniging, verkoopt een deel van het woningbestand. Huurders krijgen 5 procent korting als ze hun huis kopen. Bovendien hoeven ze geen kosten koper te betalen, wat ook 8 procent scheelt.

De bewoner van nummer 86 drinkt een kop koffie bij snackbar De Reiger, net om de hoek. Ook hij kon zijn huis kopen, maar waarom zou hij? Hij woont hier al 22 jaar en betaalt nog geen 300 euro huur. Bovendien betwijfelt hij of hij met een arbeidsongeschiktheidsuitkering een hypotheek kan krijgen. Hij kent wel meer mensen voor wie dat er niet in zit. „Oudjes, want als je te oud bent red je het niet om in 30 jaar af te lossen. Maar dat vinden ze niet erg, want ze blijven hier gewoon wonen.”

Huizen die leeg komen te staan, worden gerenoveerd en te koop gezet. Dan geldt de huurderskorting niet, maar het vrij-op-naamaanbod wel. Volgens de makelaar is de belangstelling voor deze huizen groot, maar is er ook telkens nieuw aanbod.

Wilma van Hoeflaken

Foto Jørgen Krielen