Afgestudeerd, dan minder vergoeding

Inkomen, opleiding, vermogen en beleggingservaring bepalen de hoogte van een vergoeding voor gedupeerden van aandelenleaseproducten. Dat blijkt uit drie uitspraken die de rechtbank in Amsterdam gisteren heeft gedaan in zaken tegen de Belgisch-Franse bank Dexia.

De rechtbank geeft met de vonnissen grofweg de kansen aan voor beleggers die niet tevreden zijn met de zogenoemde Duisenberg-regeling. De rechter gaat met behulp van een rekenmodel in de ruim 3.500 rechtszaken bepalen hoeveel vergoeding gedupeerde beleggers terugkrijgen van Dexia.

Gedupeerden met een netto maandsalaris onder de 1.250 euro, een laag opleidingsniveau, geen vermogen en geen beleggingservaring krijgen tussen de 75 en 85 procent terug. Gedupeerden die redelijke ervaring hebben met beleggen, een maandinkomen boven de 1.250 euro en een vermogen dat hoger is dan de leasesom, kunnen een vergoeding tussen de 5 en 15 procent verwachten.

„Het is een andere manier van berekenen”, lichtte een woordvoerder van Dexia toe. „In een aantal gevallen is het gunstiger voor de belegger en in een aantal gevallen ongunstiger.” De stichting Platform Aandelen Lease (PAL) vindt de uitspraken beter dan de Duisenberg-regeling. „Het nieuwe rekenmodel gaat over de restschuld en de inleg, de Duisenberg-regeling is alleen een regeling voor de restschuld.”

Zowel Dexia als de belangenvereniging is niet helemaal tevreden. „Door de ingewikkelde uitspraken wordt het de gedupeerden niet gemakkelijker gemaakt om een keuze te maken”, aldus PAL. „Als dit voorbeeldzaken zijn, gaan we dit model toetsen bij het gerechtshof”, stelde de woordvoerder van Dexia. Het is nu nog niet mogelijk in hoger beroep te gaan, omdat de rechtbank gisteren tussenvonnissen heeft gewezen.

Dexia heeft begin dit jaar een schikking, de zogeheten Duisenberg-regeling, getroffen met de grootste belangenorganisaties van ontevreden beleggers in producten met geleend geld. Beleggers die de schikking te mager vinden, kunnen alsnog naar de rechter stappen. De contouren die de rechtbank in Amsterdam nu heeft geschetst, zijn van belang, omdat een groot deel van de zaken voor de rechtbank in de hoofdstad zal dienen. (ANP)