Actie tegen verplichte Marokkaanse namen

Een Haarlems PvdA-raadslid van Marokkaanse afkomst voert actie tegen het gebruik van een lijst met Arabische namen door Nederlandse ambtenaren van de burgerlijke stand. Zijn fractie heeft er vragen over gesteld aan B en W.

Het raadslid Moussa Aynan verzamelt zelf handtekeningen uit protest tegen het verplichtende karakter van de lijst: als Marokkanen in Nederland een andere naam kiezen dan door Marokko wordt voorgeschreven of de naam anders spellen, wordt hun kind niet door de Marokkaanse overheid erkend en kunnen zij geen Marokkaans paspoort aanvragen voor hun kind.

Aynan wil Marokkanen in Nederland oproepen met opzet voor hun kinderen andere namen te kiezen dan de Arabische namen die op de lijst staan. Zelf noemde hij zijn pasgeboren zoontje Zacaria, met een c, en niet Zakaria, zoals op de lijst staat. Een ambtenaar van de burgerlijke stand, die de namenlijst bij de hand had toen Aynan aangifte kwam doen, wees hem erop dat hij dan problemen zou krijgen met „zijn overheid”.

Volgens voorzitter Cees Meesters van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken gebruiken de meeste gemeenten de namenlijst. Het is een advies, aldus Meesters, bedoeld als service: als Marokkaanse Nederlanders later alsnog de voornaam van hun kind willen veranderen, kost dat veel geld.

namenlijst: pagina 3