ABN komt trio van banken tegemoet

ABN Amro is de groep banken die ook een bod op de Nederlandse bank wil uitbrengen gisteren tegemoet gekomen. Het trio Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis mag zonder voorwaarden in de boeken kijken van ABN Amro. Dat heeft ABN Amro gisteren laten weten.

Eerder stelde de bank de conditie dat het bankenconsortium alleen in de keuken mocht kijken als het belooft de komende 12 maanden geen bod uit te brengen zonder instemming van ABN Amro. Dit zouden dezelfde voorwaarden zijn geweest waaronder Barclays bij ABN in de boeken mocht kijken.

Het Britse Barclays kwam afgelopen maandag een overname van ABN Amro overeen tegen een prijs van omgerekend (op basis van de slotkoersen gisteravond) 35 euro. Het concurrerende bankentrio kondigde gisteren officieel aan ook een bod te willen doen op ABN Amro. Eerder deze week werd al de hoogte van dit bod aangegeven. Die is, net als die van Barclays, afhankelijk van de koersontwikkeling. Het bod bedroeg gisteravond 38,50 euro per aandeel, 10 procent hoger dan het bod van Barclays.

De druk op ABN Amro om alle geïnteresseerden gelijk te behandelen is groot. Eerder deze week stemden aandeelhouders in met een motie van het speculatieve beleggingsfonds TCI, die het bestuur van ABN Amro de opdracht gaf tegen de hoogst mogelijke prijs „bepaalde of alle grote” bedrijfsonderdelen van de bank te verkopen, af te splitsen of te fuseren.

Vanochtend stond een spoedzitting voor de ondernemingskamer van het Amsterdamse hof gepland waarbij de Vereniging van Effectenbezitters eist dat de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle wordt bevroren, omdat aandeelhouders eerst met de transactie zouden moeten instemmen.

Interview: pagina 24

Breaking views: pagina 29

Oranje visie: pagina 37

Verslag zitting ondernemingskamer vanmiddag op www.nrc.nl/abn