Zonder nieuw verdrag blijft `Nice` van kracht

”Als er in 2009 geen nieuw verdrag is, moet de Europese Unie doorgaan met een Europese Commissie waarin iedere lidstaat vertegenwoordigd is en veel eurocommissarissen niet weten waarmee ze hun dag moeten doorbrengen”, aldus Ben van der Velden (Opiniepagina, 23 april).

Dit is niet juist. Indien er in 2009 geen nieuw verdrag is blijft het Verdrag van Nice van kracht. Dit bepaalt uitdrukkelijk dat zodra de EU 27 lidstaten telt, zoals nu na toetreding van Roemenie en Bulgarije het geval is, het aantal leden van de Commissie kleiner wordt dan het aantal lidstaten en deze zullen worden gekozen volgens een toerbeurtsysteem. Bij het uitblijven van een nieuw verdrag is dit dus automatisch voor het eerst van toepassing op de nieuwe Commissie, die in de tweede helft van 2009 moet worden gevormd. Het Grondwettelijk Verdrag zegt dat het aantal commissarissen moet overeenkomen met tweederde van het aantal lidstaten (tenzij de lidstaten met eenparigheid besluiten dit aantal te wijzigen). `Nice` kent deze beperking niet en nodigt dus eerder uit tot de vorming van een Commissie van bijvoorbeeld vijftien leden - volgens veel deskundigen het ideale aantal,waarbij iedere commissaris het lekker druk heeft.