Witlof

Sommige lezers van deze kookrubriek klagen dat alle recepten weliswaar lekker zijn, maar niet vies. En dat terwijl de rubriek toch Lekker Vies heet. En of we daar iets aan kunnen doen.

Witlof is best lekker foto Menno Steketee
Witlof is best lekker foto Menno Steketee Steketee, Menno

Nou, iets maken dat vies is, dat is niet moeilijk. Als je bijvoorbeeld een gerecht verkeerd maakt, is het al snel vies. Maar iets dat vies is, dat je volgens de voorschriften maakt, dát is wél lastig. Al was het alleen maar omdat geen gerechten bestaan die iederéén vies vindt. Want die maakt dus niemand en daar is dan dus geen recept van.

Maar we kunnen wél gerechten bedenken die bíjna iedereen vies vindt. Een voorbeeld hiervan is het duizendjarige ei, uit de oude Chinese keuken. Een duizendjarig ei is geen duizend jaar, maar ongeveer drie maanden oud. Zo lang moet dit ei in een mengsel liggen van klei, zout, as uit de open haard en paardenurine. De eidooier wordt dan groenig en ruikt naar kaas. Het eiwit krijgt de doorzichtige bruine kleur van Coca Cola.

En toch gaan we dit ei niet maken, want we hebben hier geen open haard – en ook geen drie maanden de tijd.

In plaats daarvan gaan we iets lekker maken, waarvan veel kinderen vinden dat het vies is, of denken dat het vies is: witlof.

Dat jullie denken dat witlof vies is, is niet jullie schuld. Het is namelijk bitter. En veel giftige planten zijn ook bitter. Van nature denkt de tong, waarmee je smaak proeft, dus: aha, bitter, dus giftig. Daarom hebben kinderen ook een hekel aan bittere spruitjes.

Maar dat bittere van witlof – en van spruitjes trouwens ook – is op te lossen. Bijvoorbeeld met een ovenschotel met room en kaas. Voor zo’n ovenschotel heb je nodig:

Zes struiken witlof

Zes grote plakken ham

Twee eieren

Bakje slagroom

Een zakje belegen geraspte kaas

Peper

Nootmuskaat

Kook de struikjes een minuutje of twintig in water met zout. Meng de eieren, de slagroom, de helft van de geraspte kaas in een kom. Doe er ook een snufje peper en nootmuskaat op. Klop alles goed door elkaar.

Zet de oven op 180 graden.

Laat de witlofstruikjes uitlekken en even afkoelen. Vouw rond iedere struik een plak ham en leg deze in een platte vuurvaste bak, die je even hebt ingevet met olijfolie of boter. De randen van de bak moeten ongeveer zo hoog reiken als een plat liggende witlofstruik.

Giet nu het ei-kaas-room-mengsel over en tussen de struikjes die daarin bijna moeten verdrinken. Strooi de rest van de kaas op de struiken.

Zet de schaal in de oven en laat twintig minuten gaar worden. De strooikaas bovenop is lekker bruin geworden. Lekker vies!

Wat vind jij vies? mail naar kinderpagina@nrc.nl