Wilders voelt zich geïntimideerd

De Tweede Kamer wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) uitleg geeft over een gesprek tussen Kamerlid Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) en de Nationaal coördinator terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra. Volgens Wilders verliep het gesprek in een intimiderende sfeer.

Joustra had begin deze maand een lang gesprek met Wilders over diens veiligheid. Wilders wordt al jaren streng beveiligd, omdat hij wordt bedreigd. Volgens Wilders wees Joustra hem echter ook op het effect van zijn islamkritische uitspraken in de Arabische wereld. Zo zou Wilders’ uitspraak dat moslims de helft uit de Koran zouden moeten scheuren, kwaad bloed hebben gezet bij islamitische leiders. Wilders kreeg naar eigen zeggen teksten te zien waarin zij het hebben over economische sancties tegen Nederland. Ook zou er een vergelijking met de Deense cartoonrellen van vorig jaar zijn gemaakt, en zou Wilders van een medewerker van de NCTb te horen hebben gekregen dat hij beter zijn toon kon matigen.

Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer zijn dergelijke opmerkingen onaanvaardbaar. CDA-fractievoorzitter Van Geel heeft minister Hirsch Ballin om een ophelderende brief gevraagd. Volgens de Kamer mag een Kamerlid zich nooit geïntimideerd voelen. D66-fractievoorzitter Pechtold had liever gisteren al een overleg gehad met de fractievoorzitters over de zaak. „Het lijkt erg ongelukkig verlopen te zijn”, zegt hij. „De coördinator terrorismebestrijding heeft de plicht met Wilders te spreken over diens veiligheid, maar als de verhalen kloppen, dan heeft hij die taak veel te ruim opgevat.”

De NCTb wil niet reageren op de bewering van Wilders, maar een woordvoerder wijst er in algemene zin op dat het „natuurlijk nooit de bedoeling is mensen te intimideren in zulke gesprekken”.