Wiggleswort toont een extreme Haydn

Concert: Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth. Gehoord: 25/4 De Doelen Rotterdam. Herh.: 27 /4. Res.: 010-2171717.

De Britse dirigent Mark Wigglesworth, in 1989 de winnaar van het Hilversumse Kondrasjin Concours van het Muziekcentrum van de Omroep, dirigeert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest een prachtig geprogrammeerd concert: de Symfonie nr 45 ‘Abschied’ van Haydn en Das Lied von der Erde van Mahler. Het is allemaal afscheidsmuziek die wegsterft. Bij Haydn lopen de musici één voor één van het podium af. In 1772 was het een hint aan prins Esterházy dat het zomerseizoen in zijn Hongaarse buitenpaleis nu wel lang genoeg had geduurd.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is voor de gelegenheid gereduceerd tot zeventien musici en de transparantie levert in de eerste drie delen nog meer verrassingen op dan het theatrale slot. Vreemde muziek, soms geagiteerd, soms ijl en tot op het bot afgeschraapt en in het derde deel van Haydns compositie plots eindigend. Als er dan in het slotdeel eindelijk ‘gewone’ muziek klinkt, loopt het orkest weg en doet het licht uit: typisch de altijd onberekenbare componist.

De zesdelige liederensymfonie Das Lied von der Erde is onder de handen van dirigent Mark Wigglesworth even extreem repertoire. In zijn interpretatie heeft het orkest geen rol als begeleider van de twee zangers maar klinken tekst en muziek in wezen los van elkaar. Dat de tenor Robert Dean Smith het onderspit delft in het eerste lied is traditioneel, maar ook verderop heeft hij wat weinig kracht en expressie.

Geheel anders ligt dat bij Christianne Stotijn, die met Kerst vorig jaar bij het Gelders Orkest voor het eerst in Das Lied von der Erde zong. Ze verraste toen al met haar positivisme, de grote variatie in expressie tussen poëzie en passie, tussen lyriek en speelsheid, tussen weemoedig en etherisch. Nu klinkt dat allemaal nog veel beheerster en vrijer, met een gelukzalig slot.

Het achtdelige Rotterdamse Mahler Feest in dit seizoen, wordt 3 mei voortgezet met de Vijfde symfonie o.l.v. James Conlon en begin juni met de Vierde symfonie o.l.v. Valery Gergjev.