Weekboek 17

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en /of op www.nrc.nl/boekenblog

Nooteboom verklaart Geert Mak aan de Fransen

‘De Odyssee van een kind van de eeuw’ is de titel van het stuk dat Cees Nooteboom vrijdag publiceerde in Le Monde des Livres. Op verzoek van de redactie schreef hij een beschouwing over Voyage d’un Européen à travers le XXe siècle, zoals In Europa van Geert Mak in Franse vertaling heet. Nooteboom vergelijkt In Europa met een ‘episch tapijt’, waaruit duidelijk wordt ‘dat wij, de mensen, Geschiedenis ZIJN en dat wij ons daaraan niet kunnen onttrekken’. Nooteboom laat niet na Maks Nederlandse critici te antwoorden. ‘Dat wisten we allemaal al’, werd de auteur in zijn vaderland verweten. ‘Hoe dan te verklaren dat 500.000 lezers het boek kochten?’ schrijft Nooteboom. (MD)

A.F.Th. kondigt slotdeel van ‘De tandeloze tijd’ aan

Er komt een vervolg op, en dus een einde aan de legendarische cyclus De tandeloze tijd. Dit maakte auteur A.F.Th. (van der Heijden) bekend in een interview tijdens het literair festival Groot Beschrijf in Brussel. De titel van dit ‘slotdeel’ wordt Verliefd tegen, en opnieuw komt Albert Egberts centraal te staan. De tandeloze tijd zou aanvankelijk drie delen tellen, maar het werden er uiteindelijk zes. De laatste delen, Het Hof van Barmhartigheid en Onder het plaveisel het moeras, verschenen in 1996. (DL)

Uitgeverij laat boeken door lezers recenseren

Uitgeverij Van Oorschot heeft een recensiewedstrijd uitgeschreven voor lezers van het boek Met de meeste hoogachting van Erik Menkveld. De uitgeverij geeft 50 exemplaren weg van het boek, waarin Menkveld brieven schrijft aan uiteenlopende kunstenaars als John Coltrane, Petrarca en Martinus Nijhoff. Het boek werd tot nu toe spaarzaam besproken. De winnende recensie zal worden gepubliceerd in De Boekenkrant. (AF)

Amerikaanse critici op de bres voor de boekenbijlage

Amerikaanse boekrecensenten komen in het verweer tegen de teloorgang van hun vak. Ze stellen vast dat steeds meer Amerikaanse dagbladen beduidend minder plaats inruimen voor grondige recensies. Daarom is de National Book Critics Circle een campagne begonnen ‘to save book reviews.’ Hoewel toonaangevende kranten als The Washington Post en The New York Times wel degelijk nog stevige boekenbijlagen maken en veel aandacht besteden aan literatuur, zijn er talloze andere belangrijke Amerikaanse kranten (zoals de Los Angeles Times, Chicago Tribune, Village Voice en de Dallas Morning News) die de laatste maanden hun recensies wegmoffelen, inkrimpen of integreren in andere rubrieken. (DL)

Gerbrand Bakker over de plattelandsroman

Zijn literaire voorbeelden zijn behalve J.J. Voskuil vooral Amerikanen; hij ziet geen wezenlijk verschil tussen schrijven voor kinderen en schrijven voor volwassenen; en de opvolger van zijn voor de Libris genomineerde roman Boven is het stil is misschien iets te haastig op de markt gebracht. Gerbrand Bakker, de verrassende winnaar van de Debutantenprijs en het Gouden Ezelsoor, gaf afgelopen zondag een openhartig interview in het programma Lezen &cetera Live in Theater Donner Rotterdam. Het gesprek over onder meer de terugkeer van de plattelandsroman in de Nederlandse literatuur is te beluisteren op www.boekenblog.nl (PS)

Website van de week: www.jeroenbrouwers.be

Het actualiseren is er de laatste twee jaar een beetje bij ingeschoten, maar de website van de deze week met de Prijs der Nederlandse Letteren onderscheiden Jeroen Brouwers is naar vorm en inhoud een prachtig stukje werk. De redactie van de site maakte een aardige afdeling ‘men zegt/ schrijft’ met citaten van anderen over Brouwers, en de bibliografie is even indrukwekkend als de productiviteit van Brouwers. Ook de omslagen van Brouwers’ boeken zijn te zien, zoals dat van het eerste dat hij publiceerde: een monografie over Edith Piaf. (AF)

Met bijdragen van Margot Dijkgraaf, Arjen Fortuin, Dirk Leyman en Pieter Steinz
    • Pieter Steinz
    • Margot Dijkgraaf
    • Arjen Fortuin
    • Dirk Leyman