VISwijzer

Mijn frivole keuze om het deze week eens onbekommerd over de geneugten van vis te hebben, met andere woorden zonder in te zoomen op de bedreigde visstand en andere visserijproblematiek, werd niet door iedereen even positief opgevat. Ik had toch op zijn minst kunnen verwijzen naar de site van Stichting De Noordzee, vonden sommigen op mijn weblog. Daar, op www.goedevis.nl, vind je de zogenaamde VISwijzer, waarop je dankzij de gebruikte stoplichtkleuren in één oogopslag kunt zien hoe duurzaam elke vissoort gevangen of gekweekt wordt. Een beetje gelijk hebben ze wel. Hoewel ik de VISwijzer al vaker noemde op deze plek, is het een kleine moeite dat nog eens te doen.

Wat deze bezorgde lezers wellicht niet doorhadden, is dat vrijwel alle vissoorten waar ik deze week over schreef in de groene zone van de VISwijzer vallen. Zowel forel (mits in Europa gekweekt), tilapia (mits gekweekt in NL of Be), meerval (idem) als kabeljauw (mits gevangen in IJsland of de Stille Oceaan) zijn ‘prima keuzes’. Alleen de wijting van gisteren valt in de oranje zone, aangeduid als ‘tweede keuze’. Sinds kort heb ik zo’n VISwijzer op miniatuurformaat in mijn portemonnee en weet ik in de viswinkel precies welke vis verantwoord is om te kopen en welke niet. Niet dat ik sindsdien altijd braaf voor groene vis kies. Afgelopen weekend kocht ik een octopus, rechtstreeks uit de rode ‘liever niet’-zone. Wat zal ik zeggen? Ik houd van octopus.

Laat ik het goed maken door iedereen te adviseren zo’n VISwijzer op creditcardformaat te bestellen. Bel met het Wereld Natuur Fonds (0900-1962) en je krijgt hem gratis thuis gestuurd. En laat ik je vandaag wederom een groen visrecept geven. Voor op de barbecue, die iedereen inmiddels wel uit het vet zal hebben gehaald: gegrilde mul in wijnbladeren. Het recept komt uit het boek Vis & Vis, onlangs uitgegeven door het Nederlands Visbureau. Behalve recepten staat er volop informatie in over vis kopen en bereiden, vis en gezondheid en vis en milieu.

Voor 4 personen:

4 grote rode mullen, schoongemaakt

24 verse wijnbladeren of 1 pot ingemaakte (bij Turkse winkels)

1 rode ui, fijngesnipperd

4 eetlepels platte peterselie, grof gehakt

sap van 1 citroen

2-3 eetlepels olijfolie

Spoel verse wijnbladeren in een vergiet af en schenk er kokend water over. Laat de bladeren goed uitlekken. Spoel ook wijnbladeren uit een pot goed af. Bestrooi de mullen aan de binnen- en buitenkant met zout en versgemalen peper en besprenkel ze met citroensap. Vul de buikholte met ui en peterselie en verpak elke mul in 2-3 wijnbladeren. Bind ze eventueel vast met touw. Bestrijk de pakketjes rondom met olijfolie en rooster ze boven een gloeiende barbecue in 8-12 minuten gaar. Keer de pakketjes een paar keer.

Volgende week in koken etc: koken in je 1tje. Wat kook jij voor jezelf? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc