Venus blijkt flink geleend

Venus van Shocking Blue was geen volledig oorspronkelijke compositie van gitarist en songschrijver Robbie van Leeuwen. Het welbekende gitaarloopje en delen van de zangmelodie zijn afgekeken van The Banjo song van The Big Three uit 1963. Dat onthulde muziekkenner Leo Blokhuis gisteren in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Blokhuis liet The Banjo song horen en toonde overtuigend aan dat Venus uit 1969 daar grote overeenkomsten mee heeft. Een bericht over de gelijkenis stond vorige maand al op internet.

The Big Three was de groep van Mama Cass Elliott, voordat deze Amerikaanse zangeres in 1965 toetrad tot The Mamas and the Papas. In die groep zat ook zanger en gitarist Tim Rose, de componist van The banjo song. Hij heeft er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij zijn lied deels baseerde op de oude folksong Oh Susanna van Stephen Foster.

Venus van de Haagse popgroep Shocking Blue werd nooit een nummer 1-hit in Nederland, maar behaalde in december 1969 wel de toppositie in Amerika. Als enige Nederlandse popsong stond het driemaal op één in de VS: in 1980 nog eens in de versie van de Britse meidengroep Bananarama en een jaar later als onderdeel van de Stars On 45-medley van producer Jaap Eggermont.

Blokhuis heeft Robbie van Leeuwen telefonisch over de kwestie gesproken. De muzikant reageerde met de opmerking dat „al die bluesliedjes toch ook allemaal op elkaar lijken?” Van Leeuwen erkende dat hij The banjo song kende en dat het tot inspiratie had gediend. Dat het tot een copyrightkwestie zal komen, verwacht Blokhuis niet. „Tim Rose is dood en Venus is geen volledige kopie van The banjo song. Robbie van Leeuwen heeft wel degelijk een prachtig lied met een oorspronkelijke tekst geschreven.”

    • Jan Vollaard