Vanaf 8 mei is er vierde gratis krant

Over anderhalve week is Nederland een vierde gratis dagblad rijker. Dinsdag 8 mei verschijnt het eerste nummer van Dag, een uitgave van KPN en PCM Uitgevers. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Dag verschijnt vijf dagen in de week in een oplage van 300.000 exemplaren. De krant wordt onder meer verspreid in het openbaar vervoer en mogelijk ook in winkels. Hoofdredacteur is Bob Witman, ex-adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Zakelijk verantwoordelijk is Edwin Tromp, afkomstig van Talpa.

Naast een uitgave op papier verschijnt Dag ook op internet en via narrowcasting (beeldschermen op openbare plekken). Krant en site hebben een redactie van 45 mensen.

Dag is de vierde gratis krant van Nederland. Is er ruimte voor een vierde gratis dagblad in Nederland? „Ja”, zegt Witman. „Zeker voor een krant die het nieuws anders wil brengen. Wij willen keuzes maken. Een aantal dingen doen we groot, een aantal dingen niet. De huidige gratis kranten proberen alles te doen.” Dag is ook geen vervanging van NRC Handelsblad of de Volkskrant, aldus Witman. „Lange achtergrondartikelen ontbreken. Wij doen meer met beeld.”

Witman noemt de krant „een nieuwsdienst die op allerlei platformen aanwezig is”. Onder artikelen verschijnt bijvoorbeeld een sms-code waarmee lezers een filmpje over het onderwerp kunnen opvragen op hun mobiel. De krant richt zich op lezers tussen 20 en 40 jaar met mbo of hoger. Dat maakt de krant een concurrent van het AD (ook PCM), erkent Witman. Dag zou aanvankelijk veel kopij van de Volkskrant gaan gebruiken, maar de band met die krant lijkt nu wat losser. „Het zou kunnen dat we af en toe kopij hergebruiken.”