Twintig procent tunnels is onveilig

Den Haag. De veiligheid van een op de vijf tunnels in Europa is onder de maat of ronduit slecht. De ANWB onderzocht samen met de Europese zusterorganisaties de veiligheid van 51 tunnels in dertien Europese landen. Drie kregen er de kwalificatie matig, bij zeven was de veiligheid slecht. De twee Nederlandse tunnels in het onderzoek, de Velsertunnel en de Beneluxtunnel, kregen respectievelijk het oordeel redelijk en goed. Dat er geen vluchtstroken en vluchthavens zijn, terwijl de verkeersbelasting groot is, werd als negatief beoordeeld. De slechtste tunnel ligt in Italië: de Paci2 op de A3 tussen Salerno en Reggio Calabria. Van de vier onderzochte Italiaanse tunnels kreeg er één een voldoende. In Noorwegen kregen drie van de vijf geteste tunnels het oordeel `slecht`.