Test: Apple TV

appletv.jpgIs het een computer of een opgevoerde iPod? De Apple TV zit er precies tussenin: het is een plat grijs kastje dat je op de televisie aansluit en digitale films, foto’s en muziek van de pc weergeeft.

Die mediabestanden worden draadloos gesynchroniseerd met de ingebouwde harde schijf van 40 GB. Dankzij hoogwaardige videoaansluitingen, component en HDMI, worden beelden op een hoge resolutie (720p) weergegeven.

Om te bepalen welke mediabestanden in de huiskamer te zien zijn, is het nodig om één keer de synchronisatie op de computer te regelen in iTunes. Vanaf dat moment wordt 40 GB grote harde schijf van de Apple TV telkens automatisch gevuld met verse videowaar die je aan iTunes toevoegt. Die buffer op de harde schijf is slim: het betekent dat de pc niet altijd aan hoeft te staan om tv te kijken. Rechtstreeks streamen vanaf een andere pc of notebook is overigens wel mogelijk.

Na een eenvoudige installatie - het invoeren van de beveilingscode van het draadloze netwerk - verschijnt een simpel menu, dat sterk lijkt op dat van de iPod. Afspelen van films, foto’s of podcasts is dus een eitje. Wel jammer dat de muziek stopt zodra je uit het muziek-menu navigeert. Maar het belangrijkste nadeel de Apple TV is dat niet alle soorten videobestanden worden afgespeeld. iTunes is namelijk kieskeurig, en zo ook dit kastje. Hackers hebben dat euvel inmiddels gefixed. Maar het is ook mogelijk om je eigen films in DivX of andere formaten om te zetten in een bestand dat de Apple TV wel lust. Apple ziet natuurlijk liever dat alle klanten hun videoboodschappen doen in de iTunes Store. Daar zijn op korte termijn ook in Europa films en tv-series te downloaden, laat de fabrikant weten.

De meegeleverde afstandsbediening is piepklein en karig uitgerust. Er zit geen aan/uit knop op: alleen als je 6 seconden de play-toets indrukt schakelt het toestel naar de standby-stand. Ook ontbreekt een volumeknop. Apple gaat er van uit dat het geluid geregeld wordt met de televisie of de hifi-installatie waar je de Apple TV op aansluit.

Is de Apple TV zijn geld waard? Voor 299 euro koop je ook bijna een iPod Video en videokoppeling naar de tv. Maar het beeld van de Apple’s nieuwe kastje is beter. Apple TV wordt dankzij de passieve koeling redelijk warm, maar blijft muisstil: er slaat geen ventilator aan en de harde schijf is niet hoorbaar.
Concurrentie is er in de vorm van apparaten die video rechtstreeks van de pc naar de tv streamen (denk aan de Pinnacle Showcenter 200, maar ook bijvoorbeeld de Xbox 360) of een volwaardige pc die als mediacenter fungeert. Die is echter duurder en neemt meer ruimte in beslag.

De Apple TV is geschikt voor het snelle 802.11n draadloze netwerk. Dat is nog geen officiële standaard, maar Apple heeft zijn apparatuur er al wel op aangepast. De test is uitgevoerd met het tragere 802.11g, en dat was al snel genoeg is om films via internet op hoge resolutie te bekijken.

Ondersteunde videostructuren

  • H.264 en beveiligd H.264 (van iTunes Store): tot 5 Mbps, Progressive Main Profile (CAVLC) met AAC-LC-audio tot 160 Kbps (maximumresolutie: 1280 x 720 bij 24 beelden per sec., 960 x 540 bij 30 beelden per sec.)
  • Bij de iTunes Store gekochte video: 320 x 240 pixels of 640 x 480 pixels
  • MPEG-4: tot 3 Mbps, Simple Profile met AAC-LC-audio tot 160 Kbps (maximumresolutie: 720 x 432 pixels bij 30 beelden per sec.)

ondersteunde geluidsformaten

  • AAC (16 tot 320 Kbps), Protected AAC (van iTunes Store), MP3 (16 tot 320 Kbps), MP3 VBR, Apple Lossless, AIFF, WAV

Ondersteunde fotostructuren

  • JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG

Tv-compatibiliteit

  • Enhanced-definition of high-definition breedbeeld-tv’s die geschikt zijn voor de volgende resoluties: 1080i, 60/50 Hz; 720p, 60/50 Hz; 576p, 50 Hz (PAL-structuur); 480p, 60 Hz