Televisie Voorkeur

De vijftig beste komieken en cabaretiers van Duitsland worden gekozen in het showprogramma Unsere Besten - Komiker & Co, gepresenteerd door Johannes B. Kerner. ZDF, 21.15-23.50u. Johannes B. Kerner Honorarfrei - nur fŸr diese Sendung bei Nennung ZDF und JŸrgen Detmers Detmers, Jürgen

actualiteiten

EénVandaag. Vandaag wordt kroonprins Willem-Alexander veertig jaar. Mensen die hem kennen speculeren over de vraag of hij al klaar is voor het koningschap. Met o.a. politica Erica Terpstra, cabaretier Youp van 't Hek en Huub Savenije, hoogleraar waterbeheer aan de TU Delft. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Balkenende geeft toelichting op het gevoerde kabinetsbeleid. Ned.1, 18.35-18.50u.

Nova. Reportage over de gesneuvelde korporaal Cor Strik met o.m. beelden van het vervoer van het stoffelijk overschot uit Kandahar en gesprekken met collega-soldaten uit de Tijgerbrigade. Verder een reportage over het tropische verleden van de Noordpool. Ned.2, 22.15-23.00u.

documentaire

Wild Europe: Ice Ages. Tweede deel van een vierdelige documentaire waarin de geografie, landschappen, flora en fauna en de cultuur van Europa worden onderzocht en waarin wordt aangetoond hoe ingrijpende klimatologische veranderingen een aantal van de spectaculairste landschappen hebben veroorzaakt, zoals de fjorden in Noorwegen en de rotspilaren in Italië. België 2 (Canvas) 20.50-21.40u.

Cultuur

Boeken. Herhaling van het gesprek met journalist Dick Wittenberg over het doorsneedorp Dickisoni in Malawi, waarover hij het boek Buiten is het donker, binnen is het licht schreef. Wittenberg was de afgelopen week weer op bezoek in het dorp als tussenpersoon bij vragen van Nederlanders en dorpsbewoners aan elkaar. Zie verder ook www.nrc.nl/richmeetspoor. Morgen, Ned.1, 11.30-12.00u

Informatief

De dorpsdokter. Reportageserie over de gebeurtenissen in een dokterspraktijk aan huis. Ned.1, 19.25-20.00u.

Portret van een prins, Willem Alexander 40. Beelden van de prins als watermanager, kroonprins en vader naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag. Voor de documentaire werd de prins een jaar lang gevolgd, o.m. op het Wereld Water Forum in Mexico, tijdens zijn reis naar Kenia en bij zijn bezoek aan Londen waar hij zich op de hoogte liet brengen van de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2012. Ook beelden waar hij als vader samen met Máxima speelt met dochtertjes Amalia en Alexia. Ned.1, 20.35-22.30u.

A question of sport. Sportquiz met als teamleiders de sporthelden Ally McCoist en Matt Dawson. BBC1, 20.00-20.30u.]

Timewatch: The hidden children. In 1942 collaboreerde de Franse overheid met de Duitse bezetter, die het plan had om alle joden op te pakken en naar concentratiekampen te sturen. Veel Franse burgers waagden hun leven om duizenden joden, voornamelijk kinderen, te redden. Vier van hen vertellen hun verhaal. BBC2, 22.00-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Een terugblik op het nieuws van de afgelopen maand met als gasten schrijver Joost Zwagerman, cabaretier Marc-Marie Huijbregts, presentatrice/actrice Katja Schuurman en sportpresentator Frits Barend. De muziek wordt verzorgd door Roel van Velzen. Ned.3, 19.25-20.25u.

Pauw & Witteman. Laatste, extra lange uitzending van het eerste seizoen: eerst wordt teruggekeken naar de uitzending over de kroonprins met o.a. royaltyverslaggever Peter van der Vorst, koningshuiskenner Dorien Hermans en politici. Daarna de terugkeer van een aantal opzienbarende gasten uit eerder uitzendingen, o.a. Gerrit Zalm, de Vlaamse minister Kathleen van Brempt, de Belgische wethouder Wouter van Bellingen bij wie sommige bruidsparen niet wilden trouwen vanwege zijn huidskleur, voetbalcoach Frans Adelaar die gedwongen bij ADO Den Haag vertrok en Mohammed Faizel Ali die werd ontslagen omdat hij een vrouw weigerde de hand te schudden. Ned.1, 22.30-23.50u.

Hof van Joosten: Gevecht om de rookplek. Gemiddeld rookt een werknemer tien sigaretten per werkdag en de rooktijd van één sigaret is vijf minuten. Wanneer een werkgever twintig rokers in dienst heeft, kost dit hem op jaarbasis ruim 70.000 euro. Dat stelt Eric Eraly, ooit kettingroker, nu bezig rokers van hun verslaving af te helpen. Rokers en niet-rokers gaan met elkaar in debat. Gast en PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, zelf rookster is er niet van overtuigd dat rokers minder productief zijn. Ned.1, 21.15-22.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn onder anderen Tobey Maguire en Kirsten Dunst die vertellen over hun rol in de nieuwe, derde, Spiderman-film. Verder zangeres Sarah Brightman en grappenmaker Bill Bailey. De muziek wordt verzorgd door Jamie T. BBC1, 23.35-0.35u.

amusement

De Lama’s. Improvisatieprogramma gebaseerd op de Channel 4-serie Whose line is it anyway. Ned.3, 21.10-21.55u.

sport

World Snooker Championship. Verslag van de wedstrijden om het wereldkampioenschap snooker. BBC2, 20.00-20.30 & 0.35-3.25u.