Stout (is goed voor je)

Heleen van Royen & Marlies Dekkers: Stout. HvG, 256 blz. 17,50 euro

Heleen van Royen & Marlies Dekkers: Stout. HvG, 256 blz. 17,50 euro

„Help, de emancipatie stagneert. De Nederlandse vrouw werkt praktisch nog net zo weinig als vijf jaar geleden. Hoezo stout? Ga es werken voor je geld!” spreken Marlies Dekkers en Heleen van Royen vermanend. Hun boek Stout vertegenwoordigt een geluid dat past in de huidige vermeende ‘derde feministische golf’. Maar het boek ontkracht dat ook onmiddellijk, ‘stout’ is namelijk vooral: seks. „Ik ben een serieuze sportvrouw én geëmancipeerd én een lustobject”, aldus hockeyster Fatima Moreira de Melo.

En dan maakt Stout niet langer deel uit van het soort feminisme dat zich afscheidt van de geldende normen, maar wordt de uitdrager van een diepgewortelde maatschappelijke trend: de bimbocultuur. Diametraal tegenover Stout staat het boek Female chauvinists pigs. De opkomst van de Bimbocultuur van Ariel Levy (nog niet in de CPNB-lijst). Levy verklaart het fenomeen als volgt: het nieuwe feminisme is een lekkere meid in minuscule kledingstukjes. In de praktijk: Marlies Dekkers-ondergoed op 12 pagina’s reclamefoto’s.

Maar Van Royen en Dekkers menen het serieus; een stoute vrouw is zelfstandig, kan best moeder zijn, maar is dan óók carrièrevrouw. En ze heeft een seksobsessie. Vandaar de prikkelende foto’s en Viva-achtige vrouwenfantasieën in Stout. Opmerkelijk: zelfs in hun eigen fantasie spelen vrouwen ondergeschikte rollen, wanneer ze door het afdelingshoofd worden genomen tussen de archiefmappen, bijvoorbeeld.

De bimboïsering is inmiddels even omvangrijk als diep cultureel geworteld (‘stout’ als thema van de huishoudbeurs) en ook erg actueel (het gouden-bikinimeisje in de Utrechtse binnenstad). Deze twee zakendames hebben een neus voor het goeie moment. Stout vertelt wat er gaande is en geeft sturing. Want stout is goed voor je. Dezelfde les dus die de maatschappij al ademt: een vrouw moet glad, slank en lekker zijn en vol onvermoede seksuele fantasieën zitten, wil ze serieus genomen worden.

De vrouwenemancipatie heeft er echter weinig aan, op dat terrein gaan Van Royen en Dekkers echt de mist in. Al denk ik niet dat er één vrouw is die het boek uit emancipatoire overwegingen zal kopen. Help, de emancipatie stagneert. De Nederlandse vrouw wil alleen nog maar paaldansen. Hoezo stout? Ga eerst es werken aan je kritische oordeel!

Viola Lindner

In ‘Iedereen Leest’ wordt aandacht besteed aan actuele bestsellers en wordt getracht hun succes te verklaren.