Slikken en bruin worden

‘Bruinen van binnenuit’ (een pilletje) lijkt dé oplossing voor mensen die in het begin van de zomer niet op het strand willen verschijnen met benen die eruitzien als melkflessen.

Zonnebruin

Door opwarming van de aarde verrast de zomer ons steeds eerder. Sommige mensen slaat de schrik dan om het hart als hun benen eruitzien als melkflessen. Maar geen nood. Er zijn allerlei manieren om bruin te worden. Direct in de zon is af te raden wegens het gevaar voor huidkanker. Maar er zijn sprays, lotions en zelfs tanningcabines.

Van sommige crèmes en ‘zelfbruinende doekjes’ hoor je dat ze stinken en vlekken veroorzaken. Maar er is ook ‘bruinen van binnenuit’ ofwel: slik een pilletje – risicoloos – en je kunt je schaars gekleed vertonen op strand of terrasje. Voorbeelden zijn Cosmostar, Bional, Pharma-Nord en Parmalux.

Ze bevatten als belangrijkste ingrediënt bètacaroteen (kleurstof, ook voorkomend in peen), waardoor je huid gelig kleurt. Daarnaast bevat Cosmostar (60 softcaps) OPC, teunisbloemolie (soepele huid, tegen uitdroging), sojaolie, selenium en zink. X-tra Forte (60 capsules, 9,95 euro) en Easy Sun (120 capsules, circa 15 euro) doen er PABA en Lycopeen bij. Veel van deze middelen claimen tevens te helpen tegen verbranden. Aangeraden wordt ze als ‘voorbruiners’ te slikken, enkele weken voor je de zon in gaat.

Nadeel is volgens ervaringsdeskundigen op de website Gezondheidsplein, dat je wekenlang moet slikken voor maar enkele weken effect. Toch reageert de overgrote meerderheid van deze gebruikers positief. Hoewel sommigen het bruiningseffect van Vitelle matig vinden, maar het gebruik vooral aanraden bij zonneallergie.

Volgens anderen werken de pilletjes goed, maar kleurt de binnenkant van je handen gelig. Iemand raadt aan gewoon wortelsap te drinken. Bij niet-gebruikers heerst scepsis „Ik vind het grote onzin. Tegenwoordig hebben ze overal wel wat voor.”

Dr. S. Pavel, als dermatoloog verbonden aan Het Leids Universitair Medisch Centrum, ziet niet veel gevaren. „Bètacaroteen is een plantaardige stof, die enigszins beschermt tegen zonnestraling. Dus die claim van bescherming tegen verbranden klopt wel. Het geeft een gelige verkleuring van de huid, waardoor je bruiner lijkt. Wel bleek uit onderzoek verrassenderwijs dat rokers die bètacaroteen gebruikten vaker longkanker kregen.”

De bruiningspillen bevatten tevens anti-oxidatieve stoffen, zoals vitamine A, C, E, lycopeen en selenium, waardoor huidcellen minder snel verouderen. Pavel: „Waarom in sommige middelen PABA, para-aminobenzoëzuur, zit is me niet duidelijk. Dat weert juist UV-straling en werd verdacht van kankerverwekkende eigenschappen. Maar over het algemeen lijken deze middelen niet schadelijk.”

    • Lex Veldhoen