Senaat ook voor vertrek uit Irak

Een dag na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat gisteren gestemd voor terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak, met ingang van oktober. Het is nieuwe een stap in de politieke krachtmeting tussen het Congres en president Bush, die al heeft aangekondigd dat hij zijn veto over het wetsvoorstel zal uitspreken.

De tijdslimiet voor de militaire aanwezigheid in Irak maakt deel uit van een noodwet, die tegelijk ruim 120 miljard dollar voor de troepen vrijmaakt. Het Witte Huis had om dat geld gevraagd, maar noemt de voorwaarde van terugtrekking die er nu aan verbonden is „defaitistisch”. „De president is vastbesloten de oorlog te winnen”, aldus een woordvoerder.

Her voorstel werd aangenomen met 51 tegen 46 stemmen. Alle Democraten, twee Republikeinen en een onafhankelijke senator stemden voor de tijdslimiet. Om het veto van de president ongedaan te maken, zouden de Democraten een tweederde meerderheid nodig hebben. Omdat dat niet haalbaar lijkt, willen sommige Democraten na het veto een nieuwe, afgezwakte versie naar het Witte Huis sturen om niet de indruk te wekken dat ze de troepen in de kou laten staan door hun financiering onmogelijk te maken. Anderen willen de druk op het Witte Huis niet laten verslappen.

Een Amerikaanse officier in actieve dienst schrijft in een artikel dat vandaag verschijnt in het blad Armed Forces Journal dat de Amerikanen in Irak een nederlaag te wachten staat. Luitenant-kolonel Paul Yingling verwijt de Amerikaanse generaals dat ze hun troepen niet hebben voorbereid op een strijd tegen opstandelingen en dat ze het Congres hebben misleid over de situatie ter plaatse. Het is heel uitzonderlijk dat een officier in actieve dienst zich zo kritisch in het openbaar uitlaat. (AP, Reuters)