Sarkozy beschuldigd van intimidatie van de media

Het democratische gehalte van de Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy is door zijn politieke tegenstanders opnieuw in twijfel getrokken in de aanloop naar de tweede ronde van de verkiezingen, volgende week zondag.

De socialistische kandidate Ségolène Royal vormt in toenemende mate een front tegen Sarkozy met de in de eerste ronde uitgeschakelde centrumpoliticus François Bayrou. Zij beklagen zich over tegenwerking van Sarkozy bij hun pogingen een gezamenlijk publiek debat te voeren.

Royal en Bayrou willen daarin hun programmatische verschillen en overeenkomsten bespreken. Dat is interessant voor Royal omdat zij met Sarkozy strijdt om de gunst van zeven miljoen kiezers van de centrumkandidaat in de eerste ronde. Sarkozy weigert zo’n debat: „Een finale wordt tussen twee finalisten gespeeld.”

Verschillende media toonden zich bereid een debat Royal-Bayrou te organiseren, maar trokken hun uitnodigingen weer in. Eerst gebeurde dat met de verzamelde regionale pers, onder verwijzing naar klachten van Sarkozy over ongelijke behandeling. Gisteren gebeurde het ook met televisiezenders Canal+, I-Tele en de radiozender France Inter. Volgens Canal+ was het debat niet te combineren met de wettelijke plicht voor audiovisuele media om evenveel tijd te besteden aan beide kandidaten. Een extra half uur voor Royal zou gecompenseerd moeten worden door een extra half uur Sarkozy, en zelfs door een uur meer wanneer Bayrou in zijn spreektijd steun zou uitspreken aan Royal.

Ex-minister Jack Lang, woordvoerder van Royal, spreekt van ,,politieke druk” van het kamp-Sarkozy en een „onaanvaardbare inbreuk op de informatievrijheid”. Ook Bayrou zei ervan overtuigd te zijn dat het kamp-Sarkozy druk heeft uitgeoefend op tv en kranten. „Gisteren sprak ik van intimidatie en bedreiging, vandaag ziet u het”, zei hij vanmorgen. Volgens Sarkozy komt de kritiek van Bayrou voort uit teleurstelling over zijn uitschakeling.