`Route olympische fakkel onacceptabel`

TAIPEH. Het olympisch comité van Taiwan (TOC) vindt de doortocht van de olympische vlam op Taiwanees grondgebied ”onacceptabel” omdat de gekozen route de status van het eiland als zelfstandige natie zou ondermijnen. China beschouwt Taiwan nog altijd als een provincie, al dateert de afscheiding uit 1949. ”De autoriteiten in Peking proberen van de fakkelloop een binnenlandse aangelegenheid te maken in deze fase. Dat is een kleinering van onze status en volstrekt onaanvaardbaar”, zei voorzitter Tsai Chen-wei. Hij wil dat Taipeh een duidelijke etappeplaats wordt in de internationale estafette. Volgens het gisteren gepresenteerde routeboek, dat een tocht van 137.000 kilometer in 130 dagen beschrijft, arriveert de toorts na een bezoek aan Pyongyang (Noord-Korea) en Ho Chi Minh Stad (Vietnam) op Taiwan om daarna naar Hongkong en Macau te gaan.