Rotterdam bouwt zijn eigen ijsbaan

Rotterdam gaat een 400-meter kunstijsbaan aanleggen, schuin tegenover voetbalstadion de Kuip. Het college van B en W heeft tien miljoen euro gereserveerd voor de bouw van een ijshal in de deelgemeente IJsselmonde, die zowel de top- als de breedtesport moet bedienen. „We hopen in 2010 voor de eerste keer de schaatsen te mogen onderbinden”, zei sportwethouder Lucas Bolsius (CDA) vanmorgen bij de presentatie.

Het voornemen past in de stedenbouwkundige revitalisatie van Rotterdam-Zuid, zoals die is neergelegd in het Pact op Zuid. De beoogde bouwlocatie op sportcomplex Varkenoord (Stadionpark) is een van de dertien zogeheten VIP-projecten die door het stadsbestuur is aangewezen in de eerder dit jaar gepresenteerde Stadsvisie. In dat stedenbouwkundig vergezicht zijn de kwaliteitseisen opgesomd waar Rotterdam in 2030 aan moet voldoen om een sterke economie en (dus) een aantrekkelijke woonstad te garanderen.

Van de vier grote steden is Rotterdam de enige zonder eigen ijsbaan, nadat in 1996 de Weena IJshal de deuren sloot. Toenmalig eigenaar Willem van ’t Wout, tevens voorzitter van de opgedoekte ijshockeyclub Panda’s, weigerde nog langer op te draaien voor de aanhoudende financiële tekorten. Schaatsliefhebbers moesten sindsdien uitwijken naar Dordrecht, Den Haag of Utrecht, of waren aangewezen op een tijdelijke openluchtijsbaantje in het centrum van de stad.

Of de ijshal wordt uitgerust met een ovaal voor ijshockey en kunstrijden, hangt af van de marktpartijen, met wie de gemeente in gesprek gaat. De raad buigt zich komend najaar over het voorstel, dat tevens de aanleg van minimaal vijfhonderd parkeerplaatsen behelst. Rotterdam heeft jarenlang tevergeefs onderhandelingen gevoerd met de randgemeente Capelle aan den IJssel over de aanleg van een gezamenlijke ijsbaan.