Regen van records

Het is droog, maar het regent warmterecords. Ook de komende dagen kunnen we nog diverse records in de boeken bijschrijven want in grote lijnen komt er weinig verandering in het huidige weerbeeld. Normaal telt april twee dagen waarop het meer dan 20 graden wordt, maar met vandaag mee staat de teller op elf van dit soort dagen.

Ook in 1952 kwam het tot elf warme dagen. Verder is het kwik op vijf dagen boven de zomerse grens van 25 graden uitgekomen en daarmee is het oude record uit 1993 inmiddels verbroken. Aangezien de warmte nog even blijft aanhouden worden beide records verder aangescherpt.

Vanavond is het op veel plaatsen aangenaam en tot zonsondergang schijnt in het hele land de zon. Na zonsondergang gaat het kwik omlaag en koelt het op enkele plaatsen af tot onder 10 graden. Het wordt nevelig en lokaal ook mistig.

Morgen lost de eventuele mist snel op en is het zonnig en droog. Met uitzondering van de kustgebieden wordt het 25 tot 28 graden. De minst hoge temperatuur meten we opnieuw op de Waddeneilanden waar het 17 of 18 graden wordt.

Zondag valt in de namiddag en avond in de zuidelijke helft van het land een lokale bui. De dagen erna blijft het droog en zonnig, wel gaat de temperatuur omlaag want op Koninginnedag wordt het 19 tot 24 graden.

Begin mei zakt de temperatuur verder en zo is het in het noorden van het land met een graad of 14 wel even wennen na de zomerse warmte van nu.