Rapper ‘Gewoon Jack’ doet naam te veel eer aan

‘Gewoon Jack’ is-ie, de rapper uit de Britse school Just Jack. Dat bleek gisteren in een bomvolle Melkweg bij een ontspannen en aangenaam concert, zijn tweede in Nederland. Bij aanvang was het even de vraag of de ‘Brit-hiphopper’ in de slipstream van het succes van Mike Skinner en Jamie T. wel zo gewoon was gebleven – het concert startte drie kwartier te laat. Maar dat compenseerde Jack Allsopp, want zo heet hij echt, ruimschoots met een opgewekte vierkoppige band, een sterke achtergrondzangeres en zijn eigen, achteloze enthousiasme.

De melancholische strijkers, funky blazers en vrolijke fluittonen die zijn laatste album Overtones zo swingend en veelzijdig maakten, komen in de Melkweg allemaal uit de computer, maar dat geeft niks. De toetsenist tovert uit zijn keyboard niet alleen de van Just Jack bekende futuristische ruimtevaartklanken, maar gebruikt hem ook voor gekke remixgrapjes, zoals wanneer hij het nummer No Time eigenwijs laat uitmonden in het theme van Knight Rider - tot groot plezier van het publiek, gemiddeld waarschijnlijk net oud genoeg om het laatste seizoen van die serie nog te hebben gezien.

De Londenaar babbelt in zijn stevige Cockney-accent opgewekt de nummers relativerend aan elkaar, zoals wanneer hij een liedje. „van mijn eerste album” aankondigt. Stilte in de zaal. „Geeft niks hoor, de meeste mensen weten niet eens dat ik een eerste album héb.” Dit nummer, Snowflakes, van de plaat The Outer Market (2002), is wat duisterder en onheilspellender dan veel van zijn andere werk.

Dat zou een welkome afwisseling kunnen zijn, ware het niet dat de wanhoop erin bij deze vrolijke show nauwelijks tot zijn recht komt. Dat maakt het concert tamelijk eentonig. Steeds is er weer die op zichzelf heerlijke, groovy discopop, de sterke zangeres met soulvolle uithalen en de loom-nonchalante mompelzang van Jack.

Zijn belofte „We’re gonna speed it up a little bit now”, houdt hij maar één liedje lang, alle soberder nummers slaan dood. Het is veelzeggend dat de ingetogen, sombere ballad Hold On zelfs helemaal achterwege blijft. Alle afwijkende elementen die Overtones spannend houden: de incidentele melancholische noot, de maatschappijkritische teksten, worden in de Melkweg in gezelligheid gesmoord.

Het is een lastige paradox voor Just Jack, want zijn muziek is te leuk voor zijn soms serieuze boodschap. En de fans willen feest. Dat kwam er tot slot, bij de toegift, de huidige megahit Starz in their eyes - die de gehele Melkweg, Just Jack incluis, opgewekt aan het springen bracht.