Poppodia en een vrijmarkt in de nacht

Vergeet dat oranje getut in de zon: in de nacht vóór Koninginnedag valt er pas echt feest te vieren.

Den Haag heeft muziek, in Utrecht begint de vrijmarkt.

Optreden tijdens de vrijmarkt in Utrecht vorig jaar. Foto Maarten Hartman Nederland, Utrecht 28-4-2006 Koninginnedag. Vrijmarkt. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Hoe overleef je ‘K-dag’? Pak het dit jaar eens anders aan: haal een nachtje door en slaap op Koninginnedag majestueus uit. De nacht is namelijk een stuk leuker dan de dag.

„De Haagse binnenstad verandert in één groot festivalterrein”, vertelt Arthur Pronk, die als festivalmanager verantwoordelijk is voor de traditionele KoninginneNach (spreek uit als Kewnenginnenâch). Wat begon met een enkel podium bij de Grote Kerk in 1989 is uitgegroeid tot een enorm evenement, waar dit jaar zo'n 200.000 bezoekers worden verwacht. Op zes podia treden twintig bands op.

Met grote namen als Lefties Soul Connection, Freestylers, James Hunter en Los Lobos is de programmering behoorlijk sterk. Er is voor ieder wat wils: de genres variëren van rock tot blues en van dance tot funk. Als je zin hebt om te swingen op hiphop, funk of de onbenoembare stijlvermenging van C-mon & Kypski dan kun je terecht bij het podium bij de Wijnhaven, voor bluesy muziek ga je naar het podium bij de Plaats en voor pop naar het Spuiplein. Op de drie muziektorens in de Grote Marktstraat kun je de hele avond studenten van het Koninklijk conservatorium beluisteren, die daar jazzy improvisaties ten gehore zullen brengen op de beats van DJ Maestro.

Den Haag staat ook bekend om het muzikale talent dat de stad voortbrengt. Anouk en Kane maakten onder meer naam door op te treden tijdens KoninginneNach. Inmiddels wordt er jaarlijks in de weken voorafgaand aan de Nach een bandjeswedstrijd gehouden, in samenwerking met poppodium Het Paard van Troje en het Haagse Popcentrum. De winnaar mag de Nach openen met een optreden op het podium onder de Grote Kerk. „Dat is een springplank naar echte roem”, aldus Pronk.

„Dit is supervet”, zegt Joeri Gordijn (20) van poprockbandje So What, de winnaar van dit jaar. „We hadden nooit verwacht dat we zouden winnen. Ons optreden wordt één groot feest.”

Als echte Hagenees viert Gordijn elk jaar KoninginneNach in de stad. Na zijn eigen optreden gaat hij dit jaar zeker naar reggaeformatie Orange Groove luisteren, „dat swingt als een gek”. Maar tegen enen is het zaak om een leuke kroeg op te zoeken, vindt hij. „Dan lopen er alleen nog maar dronken mensen over straat”.

Organisator Pronk heeft ook een tip: op het Rabbijn Maarsenplein wordt dit jaar een zesde podium geplaatst, „een leuk, vervreemdend rustpunt” met een carrouseltent en terrasjes. Rond etenstijd kun je er naar klassieke muziek luisteren, even later naar jazz. „Ik verwacht een echt nachtclubsfeertje”, aldus Pronk.

Op het onlangs gerenoveerde plein zijn ook allerlei eettentjes te vinden, dus is het een goed punt om je avond rond zessen te starten. De buitenoptredens zijn om één uur afgelopen, maar de kroegen blijven open tot het licht wordt, belooft Pronk. „De nacht doorhalen zal geen probleem zijn.”

Over naar Utrecht. Nee, niet Amsterdam: Utrecht, waar in de nacht voor Koninginnedag een chaotische, bijna anarchistische sfeer hangt. Vanaf zondagavond zes uur wordt het noordelijk deel van het centrum omgetoverd tot vrijmarkt die de hele nacht doorgaat, tot het einde van Koninginnedag. Voornaamste kenmerk: alles mag. Nou ja, bíjna alles. Iedereen, Utrechter of niet, mag zonder vergunning op straat zijn spullen verkopen. Uitzonderingen zijn alcohol en etenswaren, wapens en pornografie. Verder is niets te gek.

Van al die uitgemeste Utrechtse zolders komen nog best leuke spullen, dus de liefhebber van tweedehands (en dus vaak originele) lampen, kastjes en boeken kan ’s nachts al heerlijk op strooptocht. De kunst en de lol is om tussen de rommel de juweeltjes te vinden.

Daarnaast is het verrassend om te zien op welke inventieve manieren mensen wat geld weten te verdienen: met zelfgemaakte sieraden, schilderijen en kunstwerken van uiteenlopende kwaliteit. En dan hebben we elk jaar ook weer de musicerende kindertjes die met hun valse vioolspel een extra zakcentje hopen op te halen.

Voor muziek kun je dus beter naar Den Haag gaan.

    • Marjolein Marchal