Poetin haalt uit naar Europa en VS

Rusland heeft gisteren de diplomatieke verhouding met het Westen verder op scherp gezet met de aankondiging het verdrag over conventionele strijdkrachten in Europa (CSE) uit 1990 te bevriezen.

De NAVO heeft bij monde van secretaris-generaal De Hoop Scheffer zijn „teleurstelling en bezorgdheid” uitgesproken over het Russische besluit. Tijdens een NAVO-bijeenkomst in Oslo waarbij ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aanwezig was, haalde de laatste ongemeen hard uit naar het Westen. Volgens hem zoekt de NAVO naar een nieuwe vijand.

President Poetin kondigde het moratorium gistermorgen aan in zijn jaarlijkse rede tot de Russische natie. Deze toespraak, zijn laatste, omdat Poetins laatste ambtstermijn volgend jaar eindigt, werd doorspekt met felle uitvallen naar het Westen. Zo verweet Poetin het Westen steeds meer geld te steken „in het zaaien van onrust” in Rusland „onder het mom van het verspreiden van democratie”. Poetin suggereerde dat het Westen de oppositie financiert door ngo’s met geld te ondersteunen. „Er zijn mensen die, gebruik makend van handige pseudo-democratische retoriek, terug willen naar een recent verleden. Sommigen om de nationale rijkdommen te plunderen, het volk en de staat te beroven, anderen om onze politieke en economische onafhankelijkheid te beëindigen”, aldus Poetin.

Poetin herhaalde dat plaatsing van het Amerikaanse raketschild Rusland diepe zorgen baart. Volgens minister Lavrov is er geen enkele dreiging die zo’n systeem rechtvaardigt.

Poetins aankondiging dat Rusland het CSE-verdrag bevriest, werd begroet met een langdurige ovatie. In het verdrag, dat het einde van de Koude Oorlog markeerde, staan afspraken over het terugdringen van de conventionele bewapening. Rusland verwijt de NAVO-landen dit verdrag niet te ratificeren. De Hoop Scheffer herhaalde gisteren dat het Westen hiertoe bereid is zodra Rusland de bij het akkoord overeengekomen verplichtingen nakomt, namelijk terugtrekking van Russische troepen uit Georgië en Moldavië.