Pas verschenen

LITERATUUR

Anton Ent: Man van twee wegen Gedichten geënt op de Psalmen. KBS/VBS, 160 blz. €27,50

Bundel met 150 gedichten waarin Anton Ent ‘een volwassen positie zoekt ten opzichte van God, de ‘u’ in de gedichten’.

Stephan Enter: Spel. G. A. van Oorschot, 268 blz. € 17,50

In dit ‘bestiarium van een jeugd’ wordt het verhaal verteld van een opgroeiende jongen aan de hand van steeds een ander spel.

Roel Janssen: De tiende vrouw. De Bezige Bij, 382 blz € 18,90

Een journaliste en een projectontwikkelaar stappen op zijn zeiljacht voor een avontuurlijke tocht. Een op de actualiteit geïnspireerde thriller van NRC Handelsblad-redacteur Roel Janssen over moord, afperspraktijken en makelaars als bankier van de onderwereld.

Yasmina Khadra: De sirenen van Bagdad (Les Sirènes de Bagdad). Vert. Floor Borsboom, Atlas, 272 blz. € 19,90

De Algerijnse schrijver over de actuele geschiedenis in Irak. Derde deel van een drieluik over grote misverstanden tussen het Westen en het Midden-Oosten. Eerder schreef Khadra over het fundamentalisme en terrorisme in Afghanistan in De zwaluwen van Kabul en over het Palestijns-Israëlische conflict in Aanslag.

NON-FICTIE

Lucianus: Hoe word ik een goed historicus (De historia conscribenda). Vert. G. H. de Vries, Athenaeum – Polak & Van Gennep, 76 blz. € 9,95

‘Gedetailleerde, zo nu en dan zelfs drammerige beschrijving van wat een goed historicus in zijn mars moet hebben’ volgens de vertaler van dit boekje van de 2de-eeuwse satiricus Lucianus.

Lizet Kruyff: Cha, Cha, tja, wat zullen we eten? Vergeten eten. Scriptum, 240 blz. € 16,–

Aan de hand van foto's uit het archief van Spaarnestad Photo blikt een wetenschapsjournaliste terug op een tijd dat het seizoen bepaalde wat er op tafel kwam. In dezelfde op foto’s gebaseerde serie verscheen Ach, zou die school er nog wel zijn? Een eeuw in de banken (sam. Martine van Rooijen, 212 blz. € 16,–).