nrc.nl/blogs

LaSalle. Freeks Staps verbleef twee dagen in Chicago om zich in LaSalle te verdiepen. „Dat is de naam van de ABN Amro-divisie waar andere banken nu voor in de rij staan”, staat op zijn weblog New York. „Interessant? Nogal. LaSalle is op papier Nederlands, maar daar willen ze hier niet van horen. ‘Nederland is kleiner dan Lake Michigan’, het meer waaraan Chicago ligt, zeggen ze bijvoorbeeld. Of ze wijzen op de getallen. Met eenderde minder werknemers dan in Nederland maakt LaSalle in Amerika ongeveer evenveel winst. Een journalistieke gruwel aan Amerika is dat ze het concept ‘public relations’ hier hebben uitgevonden. Dat zijn dus de mensen die de bestuurders afschermen voor de pers.”

Surinaamse televisie. Anil Ramdas keek naar een van de populairste programma’s op de Surinaamse televisie, dat, vrij vertaald, Gisteren, Vandaag en Morgen heet. Hij blogt op weblog Paramaribo: „Het is een uiterst sober, live uitgezonden programma van een uur, met een statische camera, geen noemenswaardig decor en een keurig geklede presentator met stropdas. De kijkers mogen bellen naar de studio om hun beklag te doen over de meest uiteenlopende zaken. Bruggen die kapot zijn, straten die na iedere bui blank staan, het ontbreken van een polikliniek of politiepost in de buurt en ga zo verder. De klachten zijn niet spectaculair, wat spectaculair is, is de presentator. Hij hoort de niet altijd goed verstaanbare klacht geduldig aan, vat de klacht dan samen en geeft advies. Hij is tegelijkertijd ombudsman, aanklager en politiek commentator.’’

nrc.nl/paramaribo

LaSalle. Freeks Staps verbleef twee dagen in Chicago om zich in LaSalle te verdiepen. „Dat is de naam van de ABN Amro-divisie waar andere banken nu voor in de rij staan”, staat op zijn weblog New York. „Interessant? Nogal. LaSalle is op papier Nederlands, maar daar willen ze hier niet van horen. ‘Nederland is kleiner dan Lake Michigan’, het meer waaraan Chicago ligt, zeggen ze bijvoorbeeld. Of ze wijzen op de getallen. Met eenderde minder werknemers dan in Nederland maakt LaSalle in Amerika ongeveer evenveel winst. Een journalistieke gruwel aan Amerika is dat ze het concept ‘public relations’ hier hebben uitgevonden. Dat zijn dus de mensen die de bestuurders afschermen voor de pers.”

www.nrc.nl/newyork