Nieuwe zender drijft op gesprek en debat

Het Gesprek is een nieuwe multimediale zender die vanaf 2 oktober 24 uur per dag interviews en debatten brengt. Initiatiefnemers zijn Frits Barend, Ruud Hendriks, Pieter Storms en Derk Sauer.

De programma’s zullen te zien zijn op internet. Mobiele telefoon en kabel zijn andere verspreidingsmogelijkheden. „Er zijn nog geen afspraken met kabelexploitanten”, zegt Ruud Hendriks, een van de grondleggers van RTL.

Dagelijks moeten gedurende vier uur nieuwe interviews te zien zijn. De vraaggesprekken worden afgenomen door jong journalistiek talent en bekende Nederlanders die ervaring hebben als gespreksleider. Naast de initiatiefnemers zelf zijn dat onder anderen Leon de Winter, Jessica Durlacher, Humberto Tan, Ruud de Wild, Jort Kelder en Dig Istha.

Bij Het Gesprek krijgen gasten volgens Hendriks „de kans om dieper op een onderwerp in te gaan dan bij de talkshows op de televisie nu het geval is. ’’ Als voorbeeld voor zijn zender noemt hij de talkshow van Larry King op CNN.

Is er behoefte aan een nieuwe zender met uitsluitend praat- en debatprogramma’s ? Hendriks: „Dat is moeilijk te zeggen. Als je in 1959 had gevraagd of er behoefte was aan een popzender op de radio was het antwoord nee geweest. Maar dat zegt niets.”

Adverteerders moeten Het Gesprek gaan bekostigen, maar commercials zullen uitzendingen niet onderbreken. De initiatiefnemers hebben „een aantal miljoen euro’s’’ geïnvesteerd in het station. „Ik ben al blij als wij er geen geld op verliezen” , zegt Hendriks. Het Gesprek wordt volgens hem geen station van de massa. „We willen diepgang en kwaliteit leveren.”

Meer info over deze zender: www.hetgesprek.tv