’ ‘Nieuwe ideeën tijdens gesprek van EU en Iran

Europese en Iraanse onderhandelaars hebben zich gisteren gematigd positief geuit na twee dagen van besprekingen in de Turkse hoofdstad Ankara om de internationale impasse over het omstreden Iraanse nucleaire programma te doorbreken.

De Iraanse nucleaire chefonderhandelaar, Ali Larijani, zei dat Iran en de Europese Unie een „verenigde visie” naderen op sommige terreinen van hun besprekingen en dat „nieuwe ideeën” waren opgebracht om een oplossing te vinden. Javier Solana, buitenlandcoördinator van de EU, zei dat de gesprekken constructief waren geweest en dat het „een goede ontmoeting” was geweest, maar dat op dit moment geen „grote doorbraak” ophanden is. Over twee weken praten Larijani en Solana op een ander te bepalen plaats verder.

De VN-Veiligheidsraad eiste vorig jaar juli dat Iran de verrijking van uranium opschort, een activiteit die met name in de Verenigde Staten wordt gezien als aanwijzing dat Teheran een geheim kernwapenprogramma bezit. Daarna zouden onderhandelingen beginnen over de toekomst van het Iraanse atoomprogramma.

Iran, dat verzekert alleen vreedzame intenties te hebben, weigert echter de eis van de Veiligheidsraad in te willigen, omdat het zegt recht te hebben op een verrijkingsprogramma, dat inderdaad niet is verboden in het nucleaire non-proliferatieverdrag. Inmiddels heeft de Veiligheidsraad tot tweemaal toe economische sancties tegen Iran afgekondigd. Hoge vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de raad plus Duitsland komen volgende week in Londen bijeen om de mogelijkheid van een derde, hardere sanctieresolutie te bespreken.

Vóór de gesprekken in Ankara meldden diplomaten en internationale regeringsfunctionarissen dat werd gedacht aan een nieuwe definiëring van verrijking om uit de huidige impasse te komen. Een functionaris die op de hoogte zei te zijn gesteld van de resultaten van de bijeenkomsten zei dat dit „de sleutelkwestie” was. Het werd niet duidelijk of dit onder de „nieuwe ideeën” viel waarvan Larijani sprak. De Iraanse onderhandelaar zei geen bijzonderheden te kunnen geven omdat „deze ideeën meer tijd vergen om te worden ontwikkeld”. (AP, Reuters)