Nieuw museum: 3 steden in race

Het nieuw te bouwen Nationaal Historisch Museum komt in Amsterdam, Arnhem of Den Haag te staan. Minister Plasterk (Cultuur) maakt in juni bekend welke stad uiteindelijk het museum mag huisvesten. Het museum moet een compleet en samenhangend beeld bieden van de Nederlandse geschiedenis, met name voor het basis- en voortgezet onderwijs. De ‘schoonheidswedstrijd’ is een tegenvaller voor Den Haag. Plasterks voorganger zei dat „het museum bij voorkeur in Den Haag wordt gebouwd”. De steden zijn uitverkoren omdat het museum daar volgens Plasterk kan aansluiten bij een ‘infrastructuur’ van instellingen en activiteiten „die de geschiedenis van Nederland vertellen”. Hiermee kiest Plasterk voor een bescheidener opzet dan was geadviseerd door Wim van der Weiden, oud-directeur van Museon en Naturalis. „Een beetje zunig”, reageert Van der Weiden. Hij bepleitte een investering van 60 miljoen euro in een spraakmakend gebouw. (NRC)