Kwartaalcijfers DSM vallen tegen

De nettowinst van chemie- en voedingsingrediëntenconcern DSM is in het eerste kwartaal van dit jaar met 20 procent gedaald. Daarmee lijken eerdere verwachtingen van het concern dat 2007 een minder goed jaar wordt dan het recordjaar 2006 uit te komen.

Hogere energiekosten, de zwakke dollar en yen, concurrentie en aflopende contracten voor de levering van vitamines drukten de winst van het concern tot 128 miljoen euro. De omzet steeg tot 2,1 miljard euro, 4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het valuta-effect zorgde voor 20 miljoen euro minder winst.

DSM verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat te halen van circa 760 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 835 miljoen euro.

DSM kondigde vanmorgen ook de tweede fase aan van het aandeleninkoopprogramma. Het concern koopt dit jaar voor 508 miljoen euro eigen aandelen in.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de kwartaalcijfers. Het aandeel daalde circa 2 procent.

DSM liet weten dat de verkoop van de divisie Agro (meststoffen) meer tijd kost dan gepland. Volgend kwartaal wordt een studie afgerond naar het met verlies draaiende onderdeel antibiotica, dat mogelijk ook in de verkoop gaat.

Voor bestuursvoorzitter Peter Elverding is het de laatste keer dat hij DSM-cijfers presenteerde. Per 1 mei wordt hij opgevolgd door Fijke Sijbesma.