Kunstvandaal Hans Joachim B. krijgt jaar cel en tbs

amsterdam, 27 april. Kunstvandaal Hans Joachim B. is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De Duitser beschadigde vorig jaar een schilderij van Bartholomeus van der Helst in het Rijksmuseum. Hij spoot er aanstekerbenzine op en stak het doek vervolgens in brand. De rechtbank van Amsterdam besloot gisteren dat de zeventigjarige tevens een schadevergoeding van 17.000 euro moet betalen. ”Het schilderij behoort tot het cultureel erfgoed van Nederland”, stelde de rechtbank verder. ”Door zijn handelen heeft verdachte het publiek tijdelijk de mogelijkheid ontnomen het te bekijken.” B. is volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar. In Duitsland heeft de man 165 kunstwerken vernield, vaak met zoutzuur. Daarvoor was hij eerder veroordeeld en behandeld. Het doek, getiteld De schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster (1648) is inmiddels gerestaureerd.