Kleine aandeelhouder heeft grote impact

ABN Amro ziet de steun afbrokkelen. De eigen aandeelhouders lieten het bestuur gisteren vallen, morgen wacht de rechter. De bank moet wellicht gaan doen wat ze niet wil.

ABN Amro wordt steeds sneller in een hoek gedreven.

De grootste bank van Nederland wil niet, maar de kans bestaat dat ze wordt gedwongen om te gaan praten met het consortium én om de omstreden verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle voorlopig te bevriezen en alsnog voor te leggen aan de aandeelhouders. Vooral dit laatste zal grote gevolgen hebben en kan leiden tot het afblazen van de voorgenomen overname door het Britse Barclays.

Het bestuur van ABN Amro werd gisteren in de steek gelaten door de eigen aandeelhouders. Zij kozen met grote meerderheid voor een motie van het activistische beleggingsfonds TCI. Het management, dat beleggers had aangeraden tegen te stemmen, wordt in de motie opgeroepen een opsplitsing of verkoop van de bank te onderzoeken.

Niet dat de aandeelhouders willen dat de bank zichzelf in brokjes opdeelt en verkoopt. Wel wilden zij duidelijk maken dat topman Rijkman Groenink en de zijnen serieus moeten gaan praten met het consortium van drie banken dat heeft gezegd een bod te willen uitbrengen op heel ABN Amro, een bod dat hoger zal zijn dan dat van Barclays.

De stemming maakt duidelijk dat een kleine aandeelhouder (TCI heeft bijna 3 procent van de aandelen) een grote impact kan hebben. Als TCI in februari geen brief had gestuurd met de eis dat de bank iets moest doen aan het rendement en serieus naar een opdeling of overname moest kijken, was de jaarvergadering heel wat rustiger verlopen. Als het hedgefonds zich niet had geroerd was er geen overnamedeal met Barclays en zou LaSalle niet zijn verkocht.

Uit de acties en woorden van ABN Amro blijkt dat de bank helemaal niet wil worden opgekocht door de Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis. ABN Amro zegt dat er geen formeel bod is en dat de bank niet weet wat het consortium wil.

ABN Amro weet wel wat ze wil: geen opsplitsing. In de overname door Barclays blijft de bank intact, krijgen managers posities binnen de nieuwe combinatie en blijft in ieder geval in Nederland de naam van de bank bestaan. Als het consortium wint is de kans groot dat naam en logo van ABN Amro worden weggevaagd. Bovendien zal Fortis de Nederlandse tak kopen, waardoor er waarschijnlijk veel banen verdwijnen door de overlap van de twee. Groenink zei op de aandeelhoudersvergadering dat het zijn maatschappelijke plicht was om verder te kijken dan het laatste dubbeltje. Een opmerkelijke uitspraak aangezien de bestuursvoorzitter altijd heeft gehamerd op de creatie van aandeelhouderswaarde – het gebrek daaraan leidde juist tot de brief van TCI.

In financiële kringen is het intussen een publiek geheim dat binnen ABN Amro veel weerzin bestaat tegen de deelname van Fortis aan het consortium. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar is veel kleiner dan ABN Amro en de instellingen hebben in het verleden harde confrontaties gehad in overnamegevechten.

ABN Amro blijft de overname door Barclays en de verkoop van LaSalle aan Bank of America hartstochtelijk verdedigen. Beide leveren aandeelhouders een goede prijs op en zijn goed voor de bank en haar werknemers, stelt ABN. De bank benadrukt keer op keer dat het consortium nog helemaal geen bod heeft gedaan en niet duidelijk heeft gemaakt hoe het een mogelijk bod wil financieren.

Morgenochtend zal blijken hoe sterk de bank staat. Dan dient de zaak die beleggersvereniging VEB voor de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof heeft aangespannen. De VEB eist dat ABN toestemming aan aandeelhouders vraagt voor de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle. President Huib Willems, die naar verwachting begin volgende week uitspraak doet, staat bekend als een rechter die vindt dat het bestuur bestuurt en de commissarissen moeten toezien, maar ook dat er een dialoog moet zijn met de aandeelhouders.

In de zaak van twee hedgefondsen tegen industrieel concern Stork zocht Willems in januari naar een compromis en stelde een trio extra commissarissen aan om te bemiddelen. Aan de andere kant bleek hij tijdens de baggeroorlog van enkele jaren niet bang om een grote overname stil te leggen.

Als Willems stelt dat de verkoop van LaSalle zo’n majeure transactie is dat die moet worden voorgelegd aan de ABN Amro-aandeelhouders, loopt de gehele overname vertraging op en moet die wellicht worden afgeblazen. De deal met Barclays gaat immers alleen door als LaSalle wordt verkocht, en het is ongewis of aandeelhouders daarmee zullen instemmen. De strijd om ABN Amro is nog lang niet beslecht.