‘Jongens, ga pingelen!’

Wiel Coerver, bekend van de naar hem vernoemde voetbalmethode, werd gisteren onderscheiden. „Ik sla al veertig jaar op de grote trom.”

Wiel Coerver (82) werd gisteren in Kerkrade benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Coerver was in de jaren vijftig voetballer bij Rapid JC, de voorloper van het huidige Roda JC. Als coach won hij met Feyenoord in 1974 de UEFA Cup en de nationale titel. De Limburger werd internationaal bekend met de door hem ontwikkelde Coerver-methode: kappen en draaien op de vierkante meter.

U bent ruim een halve eeuw actief in de voetbalwereld. Komt deze onderscheiding niet wat laat?

„Ach, mevrouw, ik zeg maar zo: beter laat dan nooit. Ik ben blij dat ik hem in ontvangst kan nemen, want ik heb al drie hartoperaties achter de rug. Het had niet veel gescheeld, of ik had u niet eens te woord kunnen staan.”

Bent u een fan van het koningshuis?

„Ik heb er geen last van. Die mensen staan positief in het leven, dus draag ik hen een warm hart toe. En ze doen veel voor de jeugd, dat is een goede zaak.”

U heeft zelf een wereldberoemde leermethode voor jeugdvoetballers ontwikkeld. Tot uw frustratie stelt de KNVB uw lessen niet meer centraal in het Jeugdvoetbal opleidingsplan. Enig idee hoe dat komt?

„De mensen die de trainerscursus samenstellen bij de KNVB hebben geen praktijkervaring. Ze kennen alle spelsystemen van de wereld – van Ajax tot Tottenham Hotspur – maar hebben nog nooit zelf een man gepasseerd. Met alle gevolgen van dien.”

Uw methode zou te individualistisch zijn.

Lachend: „Pardon? Nou, dat is echt onzin, hoor. Wie geen individuele kwaliteiten bezit, kan nooit uitblinken in het collectief. En de individuele actie, daar draait het om in voetbal. Spelinzicht, atletisch vermogen – dat kan iedereen ontwikkelen. Maar balbeheersing en techniek moet kinderen op jonge leeftijd worden bijgebracht. Het is geen toeval dat onze velden worden bevolkt door middelmatige werkvoetballers. Alleen Robin van Persie en Arjen Robben kunnen tegenwoordig nog een mooie individuele actie maken. Treurig, hoor.”

U wordt beschouwd als het geweten van het Nederlandse voetbal. Kunt u zich iets bij die kwalificatie voorstellen?

„Nee. U wel?”

Misschien vanwege uw kritische geest.

„Ik sla al veertig jaar op de grote trom. Met steeds dezelfde boodschap: leer aanvallers hoe ze hun verdediger de baas moeten worden. Jonge jongens moeten gewoon weer leren pingelen. Want laten we eerlijk zijn: 99 procent van wat er op de Nederlandse velden rondloopt heeft geen talent van onze lieve Heer gekregen. ”

In het buitenland komt uw boodschap wel goed over. Uw methode wordt toegepast bij clubs als Manchester United en Tottenham Hotspur. En u kreeg ooit een vierjarig contract aangeboden van de Engelse voetbalbond.

„Klopt. Ik ben niet op dat aanbod ingegaan omdat het toenmalige hoofd van de jeugdopleiding, Charles Hughes, niet vierkant achter mijn methode stond. Ook Hughes heeft nooit zelf een actie gemaakt. Net als al die anderen is het een super theoreticus.”

U bent de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd. Maar aan stoppen met werken lijkt u niet te denken.

„Nee, want er is nog een wereld te winnen. Binnenkort verschijnt er een nieuwe dvd met een scala aan voetbalbewegingen. Voor slechts één euro, zodat iedereen kan zien hoe het er in de voetbalwereld aan toe behoort te gaan. De toekomst van het voetbal staat op het spel, laat dat na dit gesprek duidelijk zijn.”