in de marge

De Apple TV houdt het midden tussen iPod en computer usage: 2 years worldwide unlimited usage except advertising shoot: 11.01.06 photog: doug rosa

Is het een computer of een opgevoerde iPod? De Apple TV zit er precies tussenin: het is een plat grijs kastje dat je op de televisie aansluit en dat digitale films, foto’s en muziek van de pc weergeeft. Die mediabestanden worden draadloos gesynchroniseerd met de ingebouwde harde schijf van 40 GB. Dankzij de hoogwaardige videoaansluitingen, component en HDMI, worden beelden op een hoge resolutie (voor de kenners: 720p) weergegeven.

Om te bepalen welke mediabestanden in de huiskamer te zien zijn, is het nodig om één keer de synchronisatie op de computer te regelen in iTunes. Vanaf dat moment wordt de 40 GB grote harde schijf van de Apple TV telkens automatisch gevuld met verse videowaar die je aan iTunes toevoegt. Die buffer op de harde schijf is slim: het betekent dat de pc niet altijd aan hoeft te staan om tv te kijken.

Het simpele menu lijkt sterk op dat van de iPod. Afspelen van films, foto’s of podcasts is dus een eitje. Wel jammer dat de muziek stopt zodra je uit het muziek-menu navigeert. Maar het belangrijkste nadeel van de Apple TV is dat niet alle soorten videobestanden worden afgespeeld. iTunes is namelijk kieskeurig, en zo ook dit kastje. Hackers hebben dat euvel inmiddels verholpen. Maar het is ook mogelijk om je eigen films in DivX- of andere formaten om te zetten in een bestand dat de Apple TV wel lust. Apple ziet natuurlijk liever dat alle klanten hun videoboodschappen doen in de iTunes Store. Daar zijn op korte termijn ook in Europa films en tv-series te downloaden, laat de fabrikant weten.

De meegeleverde afstandsbediening is piepklein en karig uitgerust. Er zit geen aan-uitknop op: alleen als je 6 seconden de play-toets indrukt schakelt het toestel naar de standby-stand. Prijs: 299 euro.

Marc Hijink

Lees meer details over de Apple TV op nrc.nl/hebben