Gezonde taart voor de hond

‘Dog Cake Shop’, melden de vrolijke rode vlaggen voor een kleine winkel aan een van de wegen die de oude hoofdstad Kyoto doorkruisen. In buurland Zuid-Korea is het niet vreemd dat restaurants hun hondengerechten aanprijzen: honden gelden er als gezonde, de viriliteit bevorderende mensenspijs. In Kyoto is er echter niemand die er ook maar over denkt om een viervoeter op te peuzelen. De hond zit niet in de taart, maar de taart is er voor de hond.

In Japan zijn honden minder opvallend aanwezig dan in ons land. Kleine schoothondjes genieten de voorkeur, en deze worden vooral in huis gehouden. En als ze al uitgelaten worden, dan loopt het baasje er achteraan om de grote behoefte van zijn kleine vriend netjes in een zakje te scheppen. Aan de straten en parken is nergens te zien dat er honden leven.

Dat valt voornamelijk af te lezen aan het grote aantal hondenkappers en hondenboetieks, met een ongekend groot assortiment van schattige dan wel stoere kostuumpjes. En nu is er dan banketbakker Lea Lea, speciaal voor honden. Parels voor de zwijnen? Niet volgens eigenares Takako Saito. „Die blaffertjes zijn een deel van het gezin, en zij mogen ook wel eens getrakteerd worden”. De term ‘hond’ komt niet over haar lippen.

Met haar strakke spijkerbroek en truitje lijkt Saito meer op een studente dan op een middelbare hondenliefhebster. Vroeger zwaaide ze de scepter over een hostessclub in het geishadistrict Gion. „Klanten ontvangen vind ik nog steeds gemakkelijker dan deeg kneden”, bekent ze. Tegenwoordig bestaat haar clientèle uit louter vrouwen.

Op internet waren al langer taarten voor huisdieren verkrijgbaar, maar volgens Saito zijn die „veel te machtig, en ongezond”. Bij Lea Lea werkt men alleen met natuurlijke ingrediënten, en is alles gericht op zo min mogelijk suiker, vet, calorieën en cholesterol. Chocola is uit den boze.

De pompoenbavarois is favoriet, maar voor beginners zijn er ook meer vertrouwde taartjes, zoals de cheese cake in de vorm van een bot en de roll cake met pootafdrukken. En dan zijn er natuurlijk nog de grote order-made verjaardagstaarten, om met het gehele gezin te verorberen. Daar is niets mis mee, volgens Saito. „Ze zijn een stuk gezonder dan wat wij normaal eten.”

De mooie taartjes geven inderdaad een compleet nieuwe dimensie aan de term ‘hondenvoer’. Een willekeurige proeftest leidt echter niet tot feestvreugde. Flauw en zuur. Alleen geschikt voor mensen die zo slank als een teckel willen zijn.