Gekrijs dempen met tonnetje

Kindermacht is hindermacht en die begint al na de partus. Niet gewoon om eten vragen, nee, dwingend de aandacht eisen. Melk moet en wel nu. Daar is wat op gevonden.

Water met een plastic potje afkoelen, van kokend naar handwarm in 80 seconden waterkoeler voor babymelk uitvinding van Dieter Marx

O jee, de baby huilt. Blik op de klok – klopt, heeft al ruim vier uur niet gedronken. Het huilen begint aarzelend, maar wordt snel alarmerend. Lange uithalen, bijna tot stikkens toe. Niet het volume is ondraaglijk maar de razernij, de doodsnood, het krijsende verwijt: Waar Blijft Die Melk.

Gééf dan melk, denkt de babyloze. Grijp het pak babymelk uit de koelkast, schenk wat in zo’n flesje met een speen en zet het 30 seconden in de magnetron.

Nee, babyloze. Babymelk komt niet vloeibaar in kartonnen pakken, zoals gewone melk, maar in poedervorm. Dat poeder moet worden opgelost in gekookt water dat is afgekoeld tot handwarm. Hoe simpel dit ook klinkt, het is een nachtmerrie. Afkoelen duurt eeuwig en de baby stopt niet met huilen. Nooit meer.

Er is natuurlijk wel wat op te vinden. Ruim van tevoren water koken, zodat het min of meer op tijd is afgekoeld. Of een voorraad gekookt water bewaren in de koelkast, en die opwarmen als het zover is. Maar het is nog best een kunst om water op te warmen tot handwarm (ongeveer 37 graden). En gekookt water is beperkt houdbaar. Plannen en organiseren is vereist. Wanhoop ligt op de loer.

Het is bijna ontroerend dat ergens ter wereld iemand is gaan werken aan een oplossing voor dit probleem. Een Duitser genaamd Dieter Marx – hoeveel kinderen zou hij hebben – ontwierp een hulpmiddel om kokendheet water in tachtig seconden af te koelen tot handwarm. Dat gebeurt in een handzaam blauw tonnetje, waarvan je een reservoirtje moet vullen met kraanwater.

Loeit de hongersirene, dan giet je kokendheet water in het bijgeleverde plastic potje A, zet het tonnetje erbovenop, draait het geheel om en plaatst het op zuigflesje B. Het hete water loopt door het tonnetje en voilà, druppelt op de gewenste temperatuur in de zuigfles. En dat zonder stroomverbruik. Het heeft de charme van een citruspers uit grootmoeders tijd.

Enige elektriciteit komt er trouwens wel bij kijken. Het tonnetje moet voor gebruik ten minste een uur in de koelkast hebben gestaan. En vers gekookt water is zonder waterkoker zomaar niet voorhanden. De aanbeveling ‘handig op reis’ van importeur Kyboe klinkt daarom niet helemaal overtuigend.

Maar toch, het is een vondst. Langer dan twee minuten hoeft baby niet meer te wachten. Even later ligt hij tevreden boerend op de schouder.

De waterkoeler – merknaam Cool Twister – is verkrijgbaar bij drogist en babyspeciaalzaak, en anders daar te bestellen. Adviesprijs: 32 euro.