Fusie PCM en uitgever Dagblad v/h Noorden

PCM Uitgevers en de uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, NDC/VBK, willen fuseren. De grootaandeelhouders van beide concerns hebben gisteravond bevestigd dat de bedrijven een fusie gaan onderzoeken.

De fusie creëert een van de grootste Nederlandse uitgeverijen van landelijke en regionale dag- en weekbladen, educatieve uitgaven en algemene boeken. PCM is uitgever van onder meer nrc.next, NDC/VBK geeft behalve Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant ook boeken uit, zoals bestsellers van Dan Brown (De Da Vinci Code) en de woordenboeken van Van Dale. De jaaromzet van de combinatie bedraagt bijna 1 miljard euro. PCM Uitgevers is twee keer zo groot als NDC/VBK. PCM boekte vorig jaar een verlies van 32 miljoen euro. NDC haalde een winst van 8,1 miljoen.

Het besluit om een fusie te onderzoeken hing al enige tijd in de lucht. PCM Uitgevers nam vorige maand afscheid van de grootaandeelhouder Apax. De Britse investeerder werd uitgekocht door de andere aandeelhouders onder leiding van de Stichting Democratie en Media (voorheen Stichting Het Parool). SDM heeft nu ruimte om een oude wens te vervullen: samenwerking met de gelijkgestemde Stichting Je Maintiendrai, eigenaar van NDC. Beide stichtingen zijn opgericht in de Tweede Wereldoorlog door verzetsmensen.

De twee stichtingen zeggen in een verklaring dat zij hopen dat door deze fusie „een stabiele omgeving kan ontstaan om het nieuwe bedrijf verder tot bloei te laten komen”. Met een fusie zet het ambitieuze NDC weer een stap naar het westen. In 2005 kocht de Noordelijke Dagblad Combinatie uitgeverij Veen Bosch & Keuning. PCM krijgt in ieder geval een nieuwe topman. NDC-directeur Jan de Roos moet Ton aan de Stegge opvolgen. Die nam in april ontslag, omdat hij het niet eens was met de fusie.