Fusie krantenuitgevers

Kranten- en boekenuitgeverijen PCM Uitgevers en NDC/VBK willen fuseren. De grootaandeelhouders van beide concerns hebben gisteravond bevestigd dat de bedrijven aan een fusie werken. NDC/VBK is in meerderheid eigendom van een ideële stichting, net zoals PCM dat sinds het vertrek van grootaandeelhouder Apax eerder deze maand ook weer is.

Een fusie kan naar verwachting binnen vier tot zes maanden plaatsvinden en resulteren in een concern met een omzet van 1 miljard euro. PCM is uitgever van onder meer NRC Handelsblad, nrc.next en de Volkskrant. NDC heeft twee kranten, het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Het bedrijf geeft ook de bestsellers uit van Dan Brown (De Da Vinci Code) en de woordenboeken van Van Dale.

Met een fusie zet het ambitieuze krantenbedrijf uit het noorden na het verwerven van de boekenuitgeverij opnieuw een stap naar het westen. PCM krijgt door de fusie een directeur met verstand van dagbladen. De beoogd topman, NDC-bestuursvoorzitter Jan de Roos, leidt het onderzoek naar de fusie samen met de financiële topman van PCM, Bert Groenewegen. Hij is het enige overgebleven lid van de raad van bestuur van PCM.

Krantenwereld: pagina 13